Ο ΤΑΥΓΕΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΕΝΤΟΜΟ ΠΟΥ ΞΕΡΑΙΝΕΙ ΤΑ ΕΛΑΤΑ

Σε όλο το δάσος της Βασιλικής το έντομο που ξεραίνει τα έλατα!

 

ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΙ

Σε όλο το δάσος της Βασιλικής, που είναι ίσως το νοτιότερο ελατοδάσος στην ηπειρωτική Ευρώπη, αλλά και ακόμη ευρύτερα έχει εξαπλωθεί το έντομο μικρολεπιδόπτερο που ξεραίνει τις βελόνες των δέντρων και σε συνδυασμό με άλλα φλοιοφάγα έχουν νεκρώσει πολλά έλατα. Για την ανακοπή της ζημιάς το ΤΕΙ Πελοποννήσου διενεργεί έρευνες…

Σε ανακοίνωση του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής τονίζεται ότι μέσα σε δύο χρόνια η εξάπλωση της δράσης του μικρολεπιδόπτερου είναι σε μεγάλη έκταση και ότι ιδιαίτερα αυτή την περίοδο το έντομο βρίσκεται σε έντονη πληθυσμιακή έξαρση. Το ΤΕΙ χαρακτηρίζει ανησυχητικό ότι δέντρα έχουν προσβληθεί μέχρι και στην πίσω πλευρά του Ταϋγέτου, στην περιοχή του καταφυγίου. Άμεσα, τονίζει το ΤΕΙ, θα ολοκληρωθούν έρευνες για να σταματήσει η εξάπλωση της ζημιάς και να μειωθεί ο πληθυσμός των εντόμων που την προκαλούν.

Ειδικότερα, το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων σημειώνει σε σχετικό δελτίο Τύπου: «Το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Πελοποννήσου, πέρα από τις μελέτες που εκπονεί σε θέματα γεωργικής παραγωγής, πραγματοποιεί έρευνα και στο δασικό σύστημα του Ταϋγέτου. Κατά τις μελέτες αυτές, διαπιστώθηκε σοβαρή και εκτεταμένη προσβολή της Κεφαλληνιακής ελάτης (Abies cephalonica), από επιβλαβή έντομα, τα οποία προξενούν ξηράνσεις των βελονών.

Ενώ αρχικά η προσβολή παρουσιάστηκε περιορισμένη σε τοπικό επίπεδο, σε χρονικό διάστημα δύο ετών εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα τα συμπτώματα εκτείνονται σε όλη τη περιοχή του δάσους της Βασιλικής έως και πέρα της μονής της Παναγίας της Γιάτρισσας. Ανησυχητικό δε, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν αναφορές για παρόμοια συμπτώματα στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου (πέριξ του καταφυγίου).

Με σκοπό την ταυτοποίηση του εντόμου, το Εργαστήριο Γεωργικής Εντομολογίας του ΤΕΙ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δασικής Εντομολογίας του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης (ΕΛΓΟ-Δήμητρα) πραγματοποίησε σήμερα επιτόπια επίσκεψη και δειγματοληψία στην προαναφερθείσα περιοχή. Εκεί διαπιστώθηκε ότι το έντομο που προκάλεσε τις εκτεταμένες ζημιές είναι το μικρολεπιδόπτερο Epinotia subsequana Haw (Lepidoptera, Tortricidae), το οποίο αυτήν την περίοδο σημειώνει μια έντονη πληθυσμιακή έξαρση. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο κατά τόπους εντοπισμός νεκρών δένδρων ελάτης που οφείλεται στην συνδυασμένη δράση του ανωτέρω λεπιδοπτέρου με δευτερογενείς προσβολές από φλοιοφάγα έντομα.

Προκειμένου να καταρτιστεί ένα σχέδιο δράσης, το Εργαστήριο Γεωργικής Εντομολογίας του ΤΕΙ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δασικής Εντομολογίας του ΙΔΕ Θεσσαλονίκης, προγραμματίζει μια σειρά προκαταρκτικών ερευνών, ώστε σύντομα να προσδιοριστεί η μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθηθεί για να επιτευχθεί τόσο η ανακοπή της περαιτέρω εξάπλωσης του επιβλαβούς εντόμου, όσο και ο περιορισμός του υπάρχοντος πληθυσμού του».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ “KALAMATA JOURNAL”