Την Κυριακή, 29 Απριλίου και ώρα 11.00 το τοπικό συμβούλιο Αρτεμισίας και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αρτεμισίων Καλαμάτας Και Αθήνας πραγματοποίησαν κοινή συνάντηση σύσκεψη σε αίθουσα του σχολείου του χωριού. Την ευθύνη της διοργάνωσης της σύσκεψης είχε το τοπικό συμβούλιο, ενώ την συνάντηση αυτή είχε προτείνει ο Σύλλογος Αθήνας
Παρόντες στην σύσκεψη των Αρτεμισίων ήταν και (3) τρεις κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Αλαγονίας, οι Βεργινάδης Παναγιώτης, Βεργινάδης Νικήτας και Τσούκλερης Δημήτρης, οι οποίοι ζήτησαν και τοποθετήθηκαν πάνω στα γενικότερα προβλήματα της περιοχής Αλαγονίας κάνοντας μάλιστα μια σοβαρή και εποικοδομητική πρόταση για την ανάδειξη και προβολή του λαϊκού και φυσικού πλούτου της περιοχής, προτείνοντας τη δημιουργία σύσταση ενιαίου φορέα Παναλαγονικών Πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων με Κέντρο την Αρτεμισία. Την πρόταση αυτή επικρότησε και υποστήριξε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρτεμισίων Καλαμάτας, επειδή στις Προτάσεις του υπήρχε (η οποία και κατατέθηκε στη συνέχεια). Παρόμοια σχετική πρόταση.
Στην αρχή της σύσκεψης τοποθετήθηκε η πρόεδρος του Τοπικού συμβουλίου της Αρτεμισίας, τονίζοντας ότι το έργο που επιτελέστηκε στα τέσσερα χρόνια της θητείας της στο χωριό ήταν σημαντικό και ικανοποιητικό. Η πρόεδρος ανέφερε επιγραμματικά όλα τα έργα που έχουν υλοποιηθεί στο χωρίο ή είναι σε εξέλιξη παρουσιάζοντας μάλιστα στην σύσκεψη και όλους τους φακέλους με τα σχετικά έγγραφα(αιτήματα, απαντήσεις κ.λπ).
Στην συνέχεια οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι έθεσαν τ&
iota;ς ερωτήσεις τους σε διάφορα θέματα-προβλήματα που υπάρχουν και που κατά την γνώμη τους θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού, να γίνουν άμεσα ενέργειες γι’ αυτά και να επιδιώξουμε αποτελεσματικές λύσεις που θα ωφελήσουν το χωριό και την περιοχή μας. Συγκεκριμένα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρτεμισίων Καλαμάτας στη σύσκεψη της 29ης Απριλίου 2007 τοποθετήθηκε και υποστήριξε τις παρακάτω θέσεις – προτάσεις, οι οποίες είχαν συζητηθεί και ληφθεί ομόφωνα στην συνεδρίαση της 16/4/2007 του Δ. Σ του Συλλόγου μας. (Αρ. Πρ. 3/16-4-2007). Για την ανάδειξη και προβολή του λαϊκού μας πολιτισμού και του φυσικού πλούτου της όμορφης περιοχής μας προτείνουμε την δημιουργία-σύσταση ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗΝ Αρτεμισία. Το πολιτιστικό Κέντρο με τις διάφορες εκδηλώσεις του θα συντηρεί την δημιουργική λαϊκή παράδοση του τόπου μας και θα αξιοποιεί τα δυναμογόνα στοιχεία της στη σύγχρονη ζωή. Η συζήτηση για απόφαση της σύστασης και η Νομική Σύσταση του φορέα (κέντρου), προτείνουμε να γίνει σε ειδική μελλοντική συνάντηση-σύσκεψη και αφού γίνει αποδεκτή από όλους τους φορείς.
- Για τη δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου, αφού ο Σύλλογος επεσήμανε την καθυστέρηση της Λειτουργίας του, έκανε στο τοπικό Συμβούλιο την παρακάτω πρόταση: Να συγκροτηθεί από το Τοπικό Συμβούλιο άμεσα πενταμελής Επιτροπή (η Ομάδα Εργασίας).Η Επιτροπή αυτή θα ασχοληθεί με α) την καταμέτρηση των αντικειμένων λαογραφικού ενδιαφέροντος και Λαϊκών έργων Τέχνης β) την συμπλήρωση – συγκέντρωση όσων λείπουν γ) την εξεύρεση του απαραίτητου αποθηκευτικού χώρου για τα πλεο
νάζοντα αντικείμενα δ) την ταξινόμηση των εκθεμάτων-αντικειμένων σε κατηγορίες ε) την απαραίτητη, συλλογή και αναγραφή πληροφοριών για κάθε κατηγορία εκθεμάτων και στ) η επιτροπή αυτή θα λειτουργήσει και σαν βοηθητική ομάδα εργασίας του καθηγητή-οργανωτή εκθέτη του μουσείου. Προτείναμε ακόμη η επιτροπή να αποτελείται από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά όλα τα λαϊκά αντικείμενα, τον κοινωνικό βίο και την Κοινωνική οργάνωση του χωριού-περιοχής μας(1-2 παλαιοί κάτοικοι του χωριού, 1-2 γνώστες των ηθών, εθίμων, των διαφόρων επαγγελμάτων της περιοχής κ.λπ). Την πρόταση μας αυτή την κάνουμε, για να καταγράψουμε, να συντηρήσουμε, να προστατεύσουμε και να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα αντικείμενα της λαϊκής μας τέχνης που θα στεγαστούν και θα ομορφύνουν το Λαογραφικό Μουσείο μας. - Για τα προβλήματα που παρουσιάζει η Ε. Ο. Καλαμάτας-Σπάρτης (καθαρισμός τάφρου, συντήρηση-ανανέωση ασφαλτοτάπητα, συντήρηση του προστατευτικού τοιχίου, κατάπτωση πετρών και βράχων στο οδόστρωμα κ.λπ). Ο σύλλογος μας πρότεινε να σταλεί αναλυτικό υπόμνημα με όλα τα προβλήματα, στην αρμόδια υπηρεσία ΔΕ.ΣΕ Τρίπολης Περιφέρειας Πελοποννήσου και να ζητηθεί η άμεση συντήρηση της εγκαταλελειμμένης οδού. Το υπόμνημα αυτό να υπογραφεί απ’ όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Περιοχής και τα Τοπικά Συμβούλια.
- Επειδή η νέα καλοκαιρινή περίοδος, που ήδη άρχισε, προβλέπεται να είναι από τις θερμότερες των τελευταίων ετών, ο Σύλλογος πρότεινε, για την προστασία του Ταϋγέτου να ζητηθεί από τις αρμόδιες και εμπλεκόμενες υπηρεσίες(Δήμ&omic
ron; Καλαμάτας, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Δ/νση Δασών κ.λπ) να ληφθούν όλα τα μέτρα και να εξασφαλιστούν άμεσα τα μέσα Προστασίας και θωράκισης του βουνού, ειδικά από το μεγάλο κίνδυνο των πυρκαγιών.
Στην σύσκεψη της 29ης Απριλίου ο Σύλλογος Αρτεμισίων Αθήνας έκανε τις παρακάτω προτάσεις: Λύση του προβλήματος της ύδρευσης και της άρδευσης του χωριού, σκουπίδια – Μαραθόλακκα, προστασία, ανάδειξη ιστορικών μνημείων. Σχεδιασμός τουριστικής προβολής (Βόλιμο, Μελές, Κατάχωρα, Γεφύρια, Μαύρη Τρούπα), εργοστάσιο ξυλοπριστήριο Αρτεμισίας, πίνακες κ. Πουλουπάτη.
Ευχή και δική μας είναι να γίνονται συχνά Τέτοιες συσκέψεις και να υλοποιούνται οι αποφάσεις. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα βρεθούμε πάλι όλοι μαζί να κουβεντιάσουμε πολιτισμένα και πατριωτικά τις «έγνοιες» μας για τα προβλήματα του χωριού μας
Το Δ.Σ του Συλλόγου Αρτεμισίων Καλαμάτας