Έκθεση με γυναικείες φορεσιές

Εκδηλώσεις για την προβολή του πολιτισμού και της ιστορίας των χωριών τους αλλά και του Ταϋγέτου, ετοιμάζουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των έξι (6) χωριών της περιοχής Αλαγονίας, δηλαδή των κοινοτήτων πλέον, Αλαγονίας, Αρτεμησίας, Καρβελίου, Λαδά, Νέδουσας και Πηγών.

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Καλαμάτας στις 11,12,13 Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνουν

α) έκθεση με 30 περίπου γυναικείες φορεσιές (αυτές δηλαδή που γνωρίζουμε με τις ονομασίες Κουτσαβίτικη ή Αλατζάς) οι οποίες για πρώτη φορά θα εκτεθούν δημόσια

β) έκθεση 100 περίπου φορεσιών από όλη την Ελλάδα. Οι δύο αυτές εκθέσεις αποτελούν μέρος της συλλογής του συμπολίτη μας Χρήστου Κατσαμπάνη.
Θα υπάρχουν επίσης «έκθεση παλιάς φωτογραφίας με θέμα τη γυναικεία φορεσιά των χωριών της Αλαγονίας» και έκθεση βιβλίου με θέματα τοπικού περιεχομένου.

Για την 12η Οκτωβρίου προγραμματίζεται ομιλία του προέδρου του Εθνολογικού και Λαογραφικού Μουσείου Χρισσού δήμου Δελφών κ. Ηλία Δαραδήμου με θέμα «η ελληνική παραδοσιακή φορεσιά», ομιλία της κατοίκου της Αρτεμησίας Ευσταθίας Χας Θεοδ. Βασιλάκη με θέμα «αναφορά στα επί μέρους κομμάτια που συνθέτουν την γυναικεία φορεσιά των κοινοτήτων της Αλαγονίας» και ομιλία του κατοίκου της Αλαγονίας Γιάννη Ροβολή με θέμα «η γυναικεία φορεσιά των χωριών μας μέσα από τον ανδρικό βλέμμα».
Την ίδια μέρα θα στηρίξουν τις εκδηλώσεις γυναίκες με την παραδοσιακή φορεσιά τους και με κεράσματα που θα έχουν κατασκευάσει, όπως και μουσικοί με τοπικά όργανα και τραγούδια.
Θα προβάλλονται ντοκιμαντέρ με πολιτιστικά θέματα.

Προγραμματίζονται επίσης, στην Αθήνα και στην Καλαμάτα, ομιλίες αρχαιολογικού περιεχομένου από ειδικευμένους αρχαιολόγους, με θέμα τον Ταΰγετο.

 

Οργάνωση:οι πολιτιστικοί Σύλλογοι και των έξι χωριών και η Συλλογή Κατσαμπάνη.