ΑΛΑΓΟΝΙΟΙ ΣΤΗ ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ (ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ)

 

Σε κρουαζιέρα που έγινε από την 20/10 – 28/10 από τον Πειραιά στην Κωνσταντινούπολη, Κωνστάτζα, Οδυσσό, Σεβαστούπολη, Γιάλτα, Βάρνα, Δικιλί, συμμετείχαν και 61 Μεσσήνιοι με το Πρακτορείο του Βασ. Τριγκιλίδα εκ των οποίων σι 10 καταγόμενοι ή έχοντας ρίζες από την περιοχή της Αλαγονίας.
Ο συνολικός αριθμός των εκδρομέων ήταν 636 (·Ελληνες, Αμερικάνοι, Γερμανοί, Ισπανοί, Άγγλοι κ.λ.π.)
Οι Αλαγόνιοι αυτοί ήταν οι παρακάτω κατ’ αλφαβητική σειρά:
1) Αλειφέρη Ευφροσύνη θυγ. Χρήστου, καταγόμενη από το Καρβέλι, συν/χος Τραπέζης Ελλάδος. Ο πατέρας της υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Καρβελαίων Καλαμάτας Και Πρόεδρος αυτού από ιδρύσεως (1972) μέχρι 1987.
2) Λαδάς Παναγιώτης του Γεωργ. που γεννήθηκε στο Καρβέλι, συν/χος Δ/ντης Τραπέζης Ελλάδος Κεντρικού Καταστήματος.
3) Μαρκοπούλου Σταυρούλα, συν/χος ALPHA ΒΑΝΚ. το γένος Κουτίβα, η μητέρα της το γένος Οικονομοπούλου και η γιαγιά της Σούμπλη από την Νέδουσα.
4) Μαυρέας Ηλίας Του Νικ., συν/χος επιπλοποιός καταγωγή της γιαγιάς από Αρτεμισία το γένος Παπαβασιλοπούλου.
5) Μπεσσής Ιωάννης συν/χος επιθεωρητής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καταγόμενος από το Λαδά.
6) Παπανικολόπουλος Παναγιώτης του Κωνστ. Συν/χος, επίτιμος Αρεοπαγίτης, καταγόμενος από Νέδουσα.
7) Παπανικολοπούλου Βασιλική συζ. Παναγ. Το γένος Παν. Οικονομάκη (Υποθηκοφύλακα) καταγόμενη από Αλαγονία.
8) Σούμπλη Ελένη (Λέλα) του Βασ., καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας, τ. Ιδιοκτήτρια Φροντιστηρίου Αγγλικής γλώσσας, καταγόμενη από Νέδουσα.
9) Σούμπλης Αριστείδης του Βασιλ. συν/χος κάτοικος Μελβούρνης Αυστραλία _πρόεδρος παναυστραλιανής Ομοσπονδίας Μεσσηνιακών Οργανισμών και Συνπρόεδρος Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Μεσσηνιακών Οργανισμών, καταγόμενος από Νέδουσα.
10) Τζάννες Νικόλαος Του Γεωργίου που γεννήθηκε στο Καρβέλι, συν/χος εφοριακός, πρόεδρος του Συλλόγου Καρβελαίων Καλαμάτας.
Καθ’ όλη την διάρκεια της κρουαζιέρας ο καιρός ήταν καλός και βοήθησε ώστε να γνωρίσουμε από κοντά τα κυριότερα μέρη που υπήρξαν Ελληνικές αποικίες και μας έκαναν υπερήφανους όταν σι ξεναγοί μας εξηγούσαν ότι όλα αυτά τα ωραία μέρη υπήρξαν ελληνικά Και διέπρεψαν σι Έλληνες.
Πρώτο Λιμάνι η Κωνσταντινούπολη που είναι η μόνη πόλη στον κόσμο που είναι χτισμένη σε δύο ηπείρους, την .Ευρώπη και την Ασία. Η πόλη χωρίζεται από τα στενά του Βόσπορου τη Θάλασσα του Μαρμαρά και τα Δαρδανέλια. Η γέφυρα του Βόσπορου κατασκευάστηκε το 1974 έχει μήκος 3 χιλιόμετρα και είναι η μόνη γέφυρα του κόσμου που ενώνει 2 ηπείρους.
Μερικά από τα αξιοθέατα που επισκεφτήκαμε είναι τα Μπλε Τζαμί, το Τοπκαπί, τον Ρωμαϊκό Ιππόδρομο, το Μεγάλα Παζάρι, τσ Αιγυπτιακό Παζάρι, Το Πατριαρχείο, Όταν Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου όπου εγένετο λειτουργία είδαμε και τον συμπατριώτη μας από το Καρβέλι Γεώργιο Χαρ. Μαρινάκη να είναι μέλος της χορωδίας.
Ο Γιώργος που σπουδάζει στην Κων/λη Βυζαντινή Μουσική, χάρηκε πάρα πολύ που είδε Αλαγόνιους, αλλά ο χρόνος ήταν περιορισμένος και δεν μπορέσαμε να τα ειπούμε.
Τελευταία άφησα την Αγία Σοφία που είναι ένα έργο τέχνης της Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής. Κατασκευάστηκε τον 6ο αιώνα από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό πάνω στα θεμέλια της παλιάς Βασιλικής του Μέγα Κων/νου.
Είναι η πρώτη εκκλησία που έγινε Τζαμί από τους Τούρκους. Με συνολική επιφάνεια 7.570 τετραγωνικά μέτρα είναι η τέταρτη σε μέγεθος εκκλησία στον Κόσμο μετά την εκκλησία του Αγίου Πέτρου στην Σεβίλλη και από αυτή του Μιλάνου. Ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκικής δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ αποφάσισε να διαμορφώσει το Τζαμί σε Βυζαντινό Οθωμανικό Μουσείο.
Δεύτερος σταθμός το Λιμάνι της Ρουμανίας Κωνστάντζα με πληθυσμό 345.000, βρίσκεται στη δυτική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, Το μεγαλύτερα λιμάνι Της Ρουμανίας με ιστορία 2500 χρόνων.
Το αρχαίο της όνομα ήταν Τόμις Και σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν η τελευταία στάση του Ιάσωνα και των αργοναυτών του αφού βρήκαν το Χρυσόμαλλο Δέρας. Είναι η Τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Ρουμανίας και μεγάλο εμπορικό κέντρο.
Έχει αρχαιολογικούς θησαυρούς Και αξιόλογη ατμόσφαιρα παλαιάς πόλης.
Υπήρξε κατοικία του γνωστού Ρωμαίου ποιητή Οβιδίου μετά την εξορία του.
Τρίτος σταθμός η Οδησσός της Ουκρανίας. Το μικρό Ταταρικό οχυρό ονομάστηκε Οδυσσός από τη Μεγάλη Αικατερίνη σε ανάμνηση αρχαίας Ελληνικής αποικίας. το διαμάντι της Μαύρης Θάλασσας έγινε ζωντανό σκηνικό της ταινίας Θωρικτό Ποτέμκιν. Χαλαρώσαμε στα καταπράσινο πάρκο που κατρακυλάει προς τη Θάλασσα και κατεβήκαμε το 193 σκαλοπάτια Ποτέμκιν που κατασκευάστηκαν μεταξύ 1837 και 1841, περπατήσαμε την οδό των Ελλήνων και απολαύσαμε τοπικές, Ουκρανικές λιχουδιές σε ένα τοπικό εστιατόριο, ακούσαμε μουσική από παραδοσιακό συγκρότημα και χορέψαμε μαζί τους.
Τέλος επισκεφτήκαμε την διάσημη έπαυλη του Δημάρχου της Οδυσσού Ιωάννη Μαρασλή στην οποία συνεδρίαζε η Φιλική Εταιρία που ιδρύθηκε το 1814 και η οποία οδήγησε στον ξεσηκωμό του Ελληνικού Έθνους για την Ελευθερία.
Είδαμε τις λεπτομέρειες από την ζωή του Έλληνα εμπόρου Του 19ου αιώνα, στην Οδησσό, την έκθεση στο μουσείο και ακούσαμε τον όρκο των μελών της Φιλικής Εταιρίας.
Σήμερα η έπαυλη. εκτός από το Μουσείο, στεγάζει το  Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού.
Τέταρτος σταθμός η Σεβαστούπολη της Ουκρανίας που ιδρύθηκε από τους Έλληνες το 422 π.Χ. και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Κριμαίας και της Ρωσίας. Αποκαλείτε και λίκνο του Ρωσικού Ορθόδοξου Χριστιανισμού καθώς εκεί ασπάστηκε τον χριστιανισμό ο Μεγάλος Πρίγκιπας Βλαδίμηρος.
Βρίσκεται στα δυτικά παράλια στη χερσόνησο της Κριμαίας. Η μοναδική γεωγραφική της τοποθεσία και σι συνθήκες πλοήγησης του λιμανιού της πόλης Κάνει τη Σεβαστούπολη στρατηγικά σημαντικό ναυτικό σημείο. Είναι επίσης ένας πολύ δημοφιλής Τουριστικός προορισμός για τους ανατολικούς Ευρωπαίους.
Εκείνο που προσδιορίζει την πόλη είναι ένα καταπληκτικό ιστορικό μουσείο το λεγόμενο πανόραμα το οποίο άνοιξε τις πόρτες του το 1905, στην 50η επέτειο από την επιτυχή άμυνα της πόλης στον Κριμαϊκό Πόλεμο. Στο μουσείο στεγάζεται περιμετρικά ένας υπέροχος πίνακας (μήκους 115μ. και ύψους 14μ.), του γνωστού ζωγράφου Ρουμπώ. Ο πίνακας αναπαριστά την πρώτη μάχη της Σεβαστούπολης στις 18 Ιουνίου 1855. σι επισκέπτες ανεβαίνουν στην πλατφόρμα παρατήρησης στην μέση της αίθουσας, σαν να βρίσκονται στην κορυφή του λόφου Μάλακχοφ Κατά την διάρκεια της αγριότερης και πιο αποφασιστικής μάχης του πολέμου.
Το πανόραμα βρίσκεται στην ιστορική λεωφόρο και είναι μοναδικό στα είδος του και ίσος το καλύτερο του κόσμου. Άλλα αξιοθέατα είναι ο καθεδρικός ναός του Αγ. Βλαδίμηρου και η αρχαία πόλη της χερσονήσου (ταυρία), που ιδρύθηκε από τους Έλληνες το 422π.Χ. και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Κριμαίας και της Ρωσίας. (γνωστή από την μυθολογία με την αργοναυτική εκστρατεία, Ιάσωνας, Χρυσόμαλλο Δέρας).  Υπάρχουν απομεινάρια από υπέροχα ψηφιδωτά, Ελληνικό Θέατρο, Ρωμαϊκοί ναοί, οχυρώσεις, κίονες από μάρμαρο. Στο δε μουσείο είδαμε Κεραμικά είδη, ψηφιδωτά, νομίσματα και διάφορα κοσμήματα που βρέθηκαν στις ανασκαφές. Πέμπτος σταθμός η Γιάλτα στο νότιο άκρο της Κριμαίας (Ουκρανία). Στα τέλη του Ι8ου αιώνα όταν η Κριμαία πέρσι στην κατοχή των Ρώσων, η Γιάλτα εξελίχθηκε σε δημοφιλές θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας και προσέλκυσε μέλη της υψηλής κοινωνίας διανοούμενους και καλλιτέχνες όπως ο Τσέχοφ, ο Τολστόι και ο Ραχμάνινοφ. Στη γειτονική Λειβαδιά έχτισε το θερινό του ανάκτορο ο Τσάρος Αλέξανδρος Β’ που ήταν και η θερινή κατοικία του τελευταίου Τσάρου της Ρωσίας Νικολάου του Β’ στο ανάκτορα αυτό έγινε η διάσκεψη της Γιάλτας το Φεβρουάριο του 1945 όπου ο Αμερικανός Ρούσβελτ, ο Άγγλος Τσώρτσιλ και ο Ρώσος Στάλιν καθάρισαν τις τύχες της μεταπολεμικής Ευρώπης. Ο επισκέπτης νιώθει της πολυτελή διαβίωση της Τσαρικής οικογένειας και όλης της Ρωσικής αριστοκρατίας, στις αρχές του 2Οου αιώνα. Μεταξύ των πινάκων είδαμε και την βασίλισσά μας Όλγα σύζυγό του Γεωργίου Α και αδελφή του Τσάρου Νικολάου Β’. Σημειωτέον ότι η Γιάλτα έχει το πιο ήπιο κλίμα της Κριμαίας διότι γύρω της υπάρχουν βουνά που την προστατεύουν από τους βόρειους ανέμους. Εκτός σταθμός η Βάρνα της Βουλγαρίας που είναι η 3η μεγαλύτερη πόλη με πληθυσμό 315000 Κατοίκους. Σε μικρή απόσταση από την πόλη βρίσκεται μια μεγάλη κοιλάδα που μοιάζει με πέτρινο δάσος Η Βάρνα είναι μια όμορφη πόλη  με πολύ πράσινο και μεγάλο λιμάνι. Τελευταίος σταθμός το λιμάνι του Δικιλί στα παράλια της Μικράς Ασίας, επίνειο της Περγάμου με 15000 κατοίκους. Το 1918 από τους 5000 κατοίκους σι 3000 ήταν  Έλληνες. Σε μικρή απόσταση και νοτιοανατολικά βρίσκεται η Πέργαμος, μία από τις πιο σημαντικές πόλεις των αρχαίων χρόνων, είναι ίσως μία από τις καλύτερα διατηρημένες που μπορείτε να βρείτε στην Μικρά Ασία. άκμασε στα Ελληνικά χρόνια όταν αποτέλεσε την πιο σημαντική πόλη της Αιολίας. Οι επιδρομές πειρατών και άλλων είχαν ως αποτέλεσμα την οριστική ερήμωσή της, πολύ πριν την παρουσία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Σε μικρή απόσταση από την πόλη βρίσκεται το Αρχαίο Ασκληπιείο, η ακρόπολη (αρχαιολογικός χώρος), τα ερείπια του ναού του Αγίου Παύλου κ.λ.π. Όπως κάθε τι ωραίο τελειώνει γρήγορα έτσι Τελείωσε Και η κρουαζιέρα μας που ήταν καθ’ όλα άψογη και η συμβολή του Βασίλη Τριγκιλίδα πολύ θετική. Εύχομαι και σε άλλες πολλές με συμμετοχή ακόμη περισσοτέρων Αλαγόνιων γιατί πώς να το κάνουμε είμαστε άνθρωποι του κόσμου.
Ο πολυταξιδεμένος Νίκος Καζαντζάκης – από τους σημαντικότερους σύγχρονους πεζογράφους, γράφει στην αυτοβιογραφία του “ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΚΟ” “Χαρά στον άνθρωπο που δει τις Περισσότερες θάλασσες και τις Περισσότερες στεριές”.

Τ.Γ.Ν