Απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε δάση και χωματερές

Απαγορεύεται η κυκλοφορία σε δάση και.. χωματερές της Μεσσηνίας, από τις 9 κάθε βράδυ έως τις ό το πρωί και για το διάστημα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τέθηκε επισήμως σε ισχύ «η απαγόρευση της κυκλοφορίας πολιτών σε δάση κι ευπαθείς περιοχές της Μεσσηνίας» τις συγκεκριμένες ώρες. Για τους δε δρόμους πρόσβασης στη Μαραθόλακκα αποφασίστηκε 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας – εξαιρουμένων όσων μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εργασία, καθώς και των παρόδιων κτηματιών. Όπως αναφέρεται στο Κείμενο της απόφασης, ελέγχους… ενδέχεται να πραγματοποιούν η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, Ο Στρατός, το Δασαρχείο και η Αγροφυλακή. Ευτυχώς η απόφαση, μετά την «απειλή» περί… ποινικής δίωξης των παραβατών, καταλήγει με την πιο ρεαλιστική «παράκληση» των πολιτών, να συνδράμουν στην αντιπυρική προστασία του τόπου. Η απόφαση πάρθηκε σύμφωνα με το νόμο Περί «Αναβάθμισης Πολιτικής Προστασίας», τις σχετικές αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και την ομόφωνη εισήγηση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου. Συγκεκριμένα η απόφαση της Νομαρχίας Μεσσηνίας αφορά:

«1. Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών στις δασικές περιοχές του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου από 17.6.08 μέχρι και 15.10.08 και από ώρα 21.00 μέχρι τις 06.00. Της απαγόρευσης εξαιρούνται οι παρακάτω δρόμοι: α. Εθνική οδός Καλαμάτας Σπάρτης. β. Διασταυρώσεις εθνικής οδού Καλαμάτας – Σπάρτης (1) προς Μενινά – Περιβολάκια – Ελαιοχώριο — Αράχοβα – Φαραί, (2) προς Καρβέλι — Λαδά Αρτεμισία, (3) μέχρι Νεοχώριο, (4) μέχρι Νέδουσα, (5) από Τουριστικό Περίπτερο μέχρι Αγία Μαρίνα. γ. Νέδουσα – Αλαγονία – Πηγές – Αρτεμισία. δ. Διασταύρωση εθνικής οδού Καλαμάτας – Αερόπολης μέχρι Εξωχώριο. Της απαγόρευσης κυκλοφορίας εξαιρούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών και οι εργαζόμενοι στην υλοτομία στο δάσος του Ταϋγέτου καθώς και οι κτηνοτρόφοι.

2. Απαγορεύεται επίσης σε 24ωρη βάση η κυκλοφορία στους δρόμους από εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης προς τη Θέση «Μαραθόλακκα» του Δήμου Καλαμάτας, με εξαίρεση τους έχοντες εργασία και τους παρόδιους κτηματίες.

3. Ενημερώνονται οι πολίτες ότι, από 17/6 μέχρι 15/10 υπάρχει ενδεχόμενο ελέγχου, από εξουσιοδοτημένα όργανα (Πυροσβεστική – Αστυνομία – Στρατός – Δασαρχείο – Αγροφυλακή) και γι’ αυτό παρακαλούμε για τη συνεργασία τους, ώστε η κοινή αντιπυρική προσπάθεια να στεφθεί από επιτυχία.

4. Η πραγματοποίηση πολιτιστικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων στις προαναφερόμενες περιοχές, κατά τη διάρκεια των ωρών απαγόρευσης, απαιτεί ειδική άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και αφεύ ληφθούν τα μέτρα πυρασφάλειας, που από αυτή κρίνονται αναγκαία.

5. Οι παραβάτες της απαγόρευσης διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Π.Κ. Καλούμε τους πολίτες της Μεσσηνίας να συνδράμουν την προσπάθεια των κρατικών αυτοδιοικητικών αρχών και των εθελοντικών οργανώσεων, για την αντιπυρική προστασία του νομού».

από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ