Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές και ευπαθείς περιοχές

Από τηνεφημερίδα Ελευθερία

Από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα απαγορεύεται από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί η κυκλοφορία οχημάτων και η παραμονή πολιτών σε δασικές κι ευπαθείς περιοχές της Μεσσηνίας, για την πρόληψη των πυρκαγιών. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, στην οποία συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες κι εκπρόσωποι των δήμων, του Δασαρχείου, των Σωμάτων Ασφαλείας και της Πολεμικής Αεροπορίας, της ΔΕΗ καθώς κι εθελοντικών οργανώσεων του νομού.

Η απαγόρευση ισχύει για εθνικούς δρυμούς κι ευπαθείς περιοχές του Ταϋγέτου, του Μαγκλαβά και των δασικών περιοχών: Νέδας, Σκληρού και Κακαλετρίου (Δήμος Οιχαλίας). Μάκραινας – Βούταινας και αυτές που περικλείονται από τα δημοτικά διαμερίσματα Πλατανόβρυσης – Χορεύτρας – Ράδου – Κουτήφαρη -Κεφαλόβρυσου (Δήμος Μεσσήνης). Δασοχωρίου – Μέλπειας – Αγ. Θεοδώρας (Δήμος Οιχαλίας). Πολιανής και Αρφαρών (Δήμος Καλαμάτας). Μάλης (Δήμος Τριφυλίας). Μεταξάδας, Αγυιάς και Μάλης προς Παλαιό Λουτρό και Φλεσσιάδα (Δήμος Πύλου-Νέστορος). Νέδας (Δήμος Οιχαλίας), Σιδηροκάστρου και δάσους Πηγαδούλας – Παναγιάς (Δήμος Τριφυλίας). Μαυροβουνίου – Ζαρναούρας – Χρυσοκελλαριάς (Δήμος Πύλου-Νέστορος). Στο δάσος της Βασιλικής με εξαίρεση τους δρόμους προς Εξωχώρι και Παναγιά Γιάτρισσα (Δήμος Δυτικής Μάνης). Στη δασική περιοχή Μαγγανιακού (Δήμος Μεσσήνης). Στις δασικές περιοχές Σελλά και Καλογερεσίου. Στο Λυκόδημου, και συγκεκριμένα στο δρόμο που οδηγεί στις κεραίες (Δήμος Μεσσήνης).

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι.

Απαγορεύεται επίσης σε 24ωρη βάση και για όλο το χρόνο η κυκλοφορία στους δρόμους από εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης προς τη θέση «Μαραθόλακα» του Δήμου Καλαμάτας με εξαίρεση όσους έχουν εργασία και τους παρόδιους

κτηματίες.

Στην απόφαση απαγόρευσης, φέτος προστέθηκαν ακόμα οι περιοχές: από Ανω Βέργα μέχρι Προφήτη Ηλία στο Καλάθι, ο Αγιος Νικόλαος στον Πύργο Μεθώνης, η περιοχή Ρογκουζενίτσα Ταϋγέτου και ο δρόμος προς Αγιάννη Γαρδικίου στην Πολιανή.

Ειδικότερα για τον Ταΰγετο απαγορεύεται η κυκλοφορία και η παραμονή πολιτών σε εθνικούς δρυμούς κι ευπαθείς περιοχές του ορεινού όγκου. Της απαγόρευσης κυκλοφορίας εξαιρούνται οι κάτοικοι της περιοχής, οι εργαζόμενοι σε δασικές εργασίες στο δάσος του Ταϋγέτου, οι κτηνοτρόφοι καθώς και τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων.

Από την απαγόρευση στον Ταΰγετο εξαιρούνται οι εξής δρόμοι: Εθνική οδός Καλαμάτας – Σπάρτης, διασταυρώσεις εθνικής οδού Καλαμάτας – Σπάρτης προς Μενινά – Περιβολάκια – Ελαιοχώριο – Αράχοβα – Φαραί, προς Καρβέλι – Λαδά – Αρτεμισία -μέχρι Νεοχώριο, μέχρι Νέδουσα, από Τουριστικό Περίπτερο μέχρι Αγία Αικατερίνη καθώς επίσης ο δρόμος Νέδουσα – Αλαγονία – Πηγές – Αρτεμισία και διασταύρωση εθνικής οδού Καλαμάτας – Αρεόπολης μέχρι Εξωχώρι.

Για το χρονικό διάστημα ισχύς της απαγόρευσης, οι διοργανωτές εκδηλώσεων στις ευπαθείς περιοχές θα πρέπει να παίρνουν ειδική άδεια. Επίσης, οι εθελοντές θα προμηθευτούν ειδικές κάρτες, προκειμένου να αποδεικνύουν την ιδιότητά τους στον έλεγχο των αστυνομικών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο αντιπεριφερειάρχης Παν. Αλευράς αναφέρθηκε στις 35 υδατοδεξαμενές και τις 3 λιμνοδεξαμενές που είναι έτοιμες να λειτουργήσουν. Επισημάνσεις έγιναν από το δασάρχη Γ. Σωτηρόπουλο, τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Μεσσηνίας Εμ. Κοβάτση, τον υποδιοικητή της Π.Υ. Καλαμάτας Θαν. Καπούτση, τους εκπροσώπους των δήμων Καλαμάτας, Δυτικής Μάνης Μεσσήνης και Πύλου -Νέστορος, Βασίλη Χαντζή, Αλεξ. Ρουντζούνη, Τζίνα Μαραβά και Χρυσ. Γκότση αντίστοιχα. Σε ετοιμότητα δήλωσαν ότι είναι οι υπηρεσίες τους, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας αστ. α’ Ηλίας Αξιοτόπουλος, Λιμεναρχείου Καλαμάτας υποπλοίαρχος Διαμαντής Αθανασόπουλος, αλλά κι ο εκπρόσωπος της 120 ΠΕΑ αντισμήναρχος Θ. Κοκορόσκος. Επίσης, ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ Β. Καλογερόπουλος και από τις εθελοντικές ομάδες ο Χ. Καραμπάτος από την ΕΔΑΣΜΕ, ο Π. Λυμπέρης από την εθελοντική ομάδα Βασιλιτσίου, ο Π. Θεολόγος από την Εταιρεία Σπηλαιολογικών και Μεσσηνιακών Ερευνών και η Χριστίνα Κωνστάντιου από την εθελοντική Ομάδα Γαία Δυτικής Μάνης.