Ο σύλλογος Αλαγονίων Καλαμάτας πραγματοποίησε εκδρομή εκπαιδευτικού χαρακτήρα στην Αρχαία Μεσσήνη, την Κυριακή 5 Οκτωβρίου.
Η Αρχαία Μεσσήνη, όπως είναι γνωστό, βρίσκεται στο όρος Ιθώμη εκεί που ήταν το χωριό Μαυρομάτι. Ήταν περιοχή που γύρω στα 1100 π.Χ. εγκαταστάθηκαν Δωριείς και δημιούργησαν το κράτος των Μεσσηνίων. Αργότερα (743 π.Χ.) οι Σπαρτιάτες επιτίθενται εναντίον των Μεσσηνίων με σκοπό να κατακτήσουν τα εύφορα μέρη τους. Ακολουθούν τέσσερις «Μεσσηνιακοί πόλεμοι» μέχρι το έτος 464 π.Χ.
Στους πολέμους αυτούς από την πλευρά των Μεσσηνίων διακρίθηκαν ως αρχηγοί τους ο Αριστόδημος και ο Αριστομένης. Τελικά οι Μεσσήνιοι νικήθηκαν και αναγκάστηκαν να φύγουν και να εγκατασταθούν στη Ναύπακτο. Όταν αργότερα στον ελλαδικό χώρο κυριάρχησαν οι Θηβαίοι με αρχηγό τον Επαμεινώνδα νίκησαν τους Σπαρτιάτες στη μάχη των Λεύκτρων της Βοιωτίας. Τότε ο Επαμεινώνδας ζήτησε από τους Μεσσηνίους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αφού αυτός φρόντισε ώστε να ξαναχτιστεί η Μεσσήνη. Η πόλη χτίστηκε με σχέδιο από τον αρχιτέκτονα, πολεοδόμο, γεωμέτρη και αστρονόμο Ιππόδομο που καταγόταν από τη Μίλητο. Χτίστηκε δε με τέτοιο τρόπο ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν ίσα οικόπεδα.
Την πόλη προστάτευαν πανίσχυρα τείχη μήκους περίπου 9,5 χιλιομέτρων και μπορούσε κανείς να εισέλθει σ’ αυτήν είτε από την Αρκαδική πόλη που σώζεται μέχρι σήμερα είτε από τη Λακωνική πύλη. Μέσα στην πόλη χτίστηκαν διάφορα δημόσια κτίρια όπως Βουλευτήριο, εκκλησιαστήριο, λουτρά, διάφοροι ναοί, στάδιο κ.α. Η πόλη άκμασε μέχρι το 395 μ.Χ. όταν μετά από σεισμό αλλά και την εισβολή γοτθικών φύλων άρχισε να παρακμάζει. Το 1895 αρχίζουν οι πρώτες ανασκαφές από τον αρχαιολόγο και μετέπειτα πολιτικό Θεμιστοκλή Σοφούλη.
Αργότερα οι ανασκαφές συνεχίστηκαν από τους Γ. Οικονόμο και Αν. Ορλάνδο και από το 1986 μέχρι σήμερα οι ανασκαφές συνεχίζονται από τον καθηγητή πανεπιστημίου Πέτρο Θέμελη. Αυτές τις αρχαιότητες, που βρίσκονται τόσο κοντά μας και που δυστυχώς οι περισσότεροι τις αγνοούμε, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά οι Αλαγόνιοι εκδρομείς. Η ενημέρωση δε, ήταν πλήρης αφού συνοδεύονταν από αρχαιολόγο ο οποίος τους εξηγούσε το κάθε τι.
Έτσι πλήρεις εντυπώσεων και πλουτισμένοι με γνώσεις, μετά την επίσκεψη του αρχαιολογικού χώρου απόλαυσαν και τη νόστιμη κουζίνα στο παρακείμενο εστιατόριο. Στη συνέχεια η επίσκεψη συνεχίστηκε στο μοναστήρι του Βουλκάνου όπου προσκύνησαν την εικόνα της Παναγίας. Αργά το απόγευμα επέστρεψαν στην Αλαγονία ευχαριστημένοι κι έχοντας στο νου τους την επόμενη εκδρομή έστω και ημερήσια.