Εκ παραδρομής μπλοκαρίσματα ιστοσελίδων και πανδημία: Η εμπειρία του alagonia.gr

Το alagonia.gr που λειτουργεί πλέον ως η επίσημη ιστοσελίδα της Κοινότητας Αλαγονίας, του Δήμου Καλαμάτας, αν και θεσμική σελίδα του Ελληνικού Δημοσίου, μπλοκάρεται από ένα τουλάχιστον Κοινωνικό Μέσο Δικτύωσης που σχεδόν όλοι χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα και ιδιαίτερα στην πανδημία και τα lockdown. Κανείς χρήστης αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ποστάρει κάτι που να περιέχει το “alagonia.gr”! Γιατί γίνεται και τί σημαίνει;

Οι λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι πολλοί, και η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν είναι πάντα αξιόπιστοι. Πριν διαπιστωθεί το μπλοκάρισμα της ιστοσελίδα alagonia.gr το οποίο έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην επικοινωνία των χιλιάδων φίλων της Αλαγονίας και του Ταΰγέτου, ένα ακόμη ανεξήγητο και τεράστιου μεγέθους μπλοκάρισμα με αποτέλεσμα αδιανόητες δυσλειτουργίες στο διαδίκτυο είχε ακόμη παρατηρηθεί. Πρόκειται για το μπλοκάρισμα κάθε ιστοσελίδας, ιστοτόπου και email του Δημόσιου και Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Σε αυτό βέβαια περιλήφθηκε και ο Εκπαιδευτικός Δρυμός Ταΰγέτου.

Το μπλοκάρισμα ενός τόσο σημαντικού και επίσημου δικτύου όπως είναι το Δίκτυο των Ελληνικών Δημόσιων Σχολείων και τώρα της επίσημης ιστοσελίδας της Κοινότητας Αλαγονίας είναι ελπίδα όλων ότι προβληματίζουν τους υπεύθυνους που προκαλούν το μπλοκάρισμα μάλλον εύκολα ενώ το “ξε-μπλοκάρισμα” μάλλον δύσκολα και σύντομα θα έχουμε ευχάριστα νέα από αυτή την όχι και τόσο καλή όψη του διαδικτύου και των υπηρεσιών του.

Χωρίς να έχουμε κάποια πληροφόρηση και με δεκάδες επισημάνσεις για την άρση του μπλοκαρίσματος, θα πρέπει να υποθέσουμε πως αν ακόμη περισσότεροι χρήστες αναφέρουν για το “ξε-μπλοκάρισμα” που πρέπει να γίνει, ίσως αυτό επιτευχθεί. Όποιος φίλος της Αλαγονίας γνωρίζει επ’ αυτού ας δράσει!

Στο σύνολο της καθημερινότητας, όμως, το μπλοκάρισμα του alagonia.gr δεν είναι το σημαντικότερο πράγμα. Ας εστιάσουμε στο σύνολο του διαδικτύου. Γιατί το Διαδίκτυο είναι σημαντική εξέλιξη στην ανθρωπότητα – κανείς δε θα αμφέβαλε γι’ αυτό – και δε θα πρέπει να χάσουμε την αισιοδοξία μας για την καλή λειτουργία του και πως οι υπεύθυνοι γι’ αυτό ιδιαίτερα στα “Κοινωνικά Μέσα Δικτύωσης” θα στέκονται πάντα στο ύψος των περιστάσεων.