Ενταση Νίκα – δημοτών για τον σκουπιδότοπο

Ενταση μεταξύ των αντιδίκων, Δήμου Καλαμάτας και κατοίκων του Ταϋγέτου, “χτύπησε κόκκι νο” και δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις. Οταν για παράδειγμα ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας παρενέβη στο δικαστήριο με την ιδιότητα του διαδίκου και έκανε έκκληση στους δικαστές να βοηθήσουν την πόλη την οποία εκπροσωπεί, ξεσηκώθηκε το ακροατήριο:

“Την πόλη την εκ προσωπούμε εμείς”, του απάντησαν οι κάτοικοι του Ταϋγέτου  και ο κ. Νίκας ανταπάντησε: “Την πόλη εκπροσωπώ εγώ. Αυτά, στα λαϊκά δικαστήρια”.

Φραστικό επεισόδιο με δημότη ακολούθησε πάντως και μετά το τέλος της συζήτησης. Οσον αφορά τα νομικά επιχειρήματα των δύο πλευρών, ο δήμος έπαιξε το χαρτί της δημόσιας υγείας και προστασίας των 80.000 κατοίκων της Καλαμάτας, παρουσιάζοντας τη Μαραθόλακκα ως τη μόνη λύση για τα σκουπίδια της πόλης.

Από την πλευρά των κατοίκων του Ταϋγέτου κατατέθηκαν επιστημονικές μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες τα στραγγίδια από τη χωματερή μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και απειλούν την υγεία των κατοίκων της Καλαμάτας και των γύρω περιοχών. Επίσης τόνισαν ότι έχει διαταραχθεί η κοινωνική και οικονομική ζωή των κατοίκων του Ταϋγέτου εξαιτίας της λειτουργίας της Μαραθόλακκας. Οι δικηγόροι των δύο πλευρών θα καταθέσουν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας γραπτώς τις προτάσεις τους στην πρόεδρο Πρωτοδικών και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε περίπου ένα μήνα.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ Η συζήτηση ξεκίνησε με την εξέταση του μάρτυρα Παναγιώ τη Κουτσογιαννόπουλου, γενικού γραμματέα του Δήμου Καλαμάτας, ο οποίος εκπροσώπη σε τους φορείς που συνυπέγραψαν την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων (Κοινωφελής Επιχείρηση “Φάρις”, Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας, Ενωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας, ενώ την υποστήριξή του απέσυρε το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑΝ. Μεσσηνίας).

Ο μάρτυρας είπε ότι δεν υπάρχει άλλος χώρος από αυτόν της Μαραθόλακκας για να πάνε τα σκουπίδια της Καλαμάτας, και αν οι περίπου 2.000 κάδοι μείνουν 2 με 3 μέρες χωρίς να αδειάσουν, θα ξεχειλίσουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και την εμπορική οικονομική δραστηριότητα στην πόλη. Τόνισε ακόμα ότι δουλειά του δήμου δεν είναι η διαχείριση, αλλά το μάζεμα και η μεταφορά των σκουπιδιών. Και συμπλήρωσε ότι η μόνη λύση που έχει προταθεί από την Περιφέρεια που είναι η κατεξοχήν αρμόδια αρχή είναι η εγκατάσταση του δεματοποιητή. Οταν δε, του ζητήθηκε να κάνει εκτίμηση για το πότε θα κλείσει η Μαραθόλακκα, είπε ότι σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό σε 2 χρόνια θα είναι έτοιμο το εργοστάσιο επεξεργασίας και τα σκουπίδια θα μεταφέρονται εκεί.

Από την πλευρά των κατοίκων του Ταϋγέτου στους οποί ους δήλωσαν γραπτά την συμπαράστασή τους οι πολιτιστικοί σύλλογοι των χωριών του Ταϋγέτου, περιβαλλοντικοί και θεατρικοί σύλλογοι, ο ΕΟΣ και το Σωματείο Οικοδόμων Καλαμάτας, κατέθεσε ο Χρήστος Ζερίτης. Μεταξύ άλλων είπε στο δικαστήριο ότι τα μπαλοποιημένα σκουπίδια είναι περισσότερο επικίνδυνα από τα χύδην, γιατί αν σπάσουν απελευθερώνουν δηλητηριώδη αέρια και βαρέα μέταλλα που βλάπτουν την υγεία και μολύνουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον. Είπε ακόμα πως η δεματοποίηση ως λύση είναι αναξιόπιστη και ότι στις δύο περιοχές που έχει εφαρμοστεί στον Κουρουπητό Χανίων και τη Νάπολη της Ιταλίας απέτυχε. Ανέφερε επίσης ότι έχει διαταραχθεί η κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής, εξαιτίας της λειτουργίας της Μαραθόλακκας, ενώ σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η μόλυνση από τα στραγγίδια περνά στον υδροφόρο ορίζοντα λόγω της μορφολογίας του εδάφους. Αμεσος όμως, όπως είπε, είναι ο κίνδυνος για τις ζωές των κατοίκων σε μια πιθανή πυρκαγιά που θα ξεκινήσει από τη χωματερή και θα απελευθερώσει τοξίνες.

Τόνισε ότι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν, αλλά είναι ακριβές, γι’ αυτό η δημοτική αρχή δεν τις εφαρμόζει. Και καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι οι κάτοικοι έχουν μαζέψει 2.500 υπογραφές υποστήριξης ενόψει συ ζήτησης της προσφυγής τους (Σεπτέμβριος του 2010) στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της εγκατάστασης δεματοποιητή στη Μαραθόλακκα. Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΝΙΚΑ Παρέμβαση ως διάδικος έκανε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος τόνισε στο δικαστήριο ότι ο δήμος έχει κάνει από την πλευρά του όλα εκείνα τα βήματα που χρειάζονται για το κλείσιμο της Μαραθόλακκας, αλλά τον τελικό λόγο τον έχει η Πολιτεία. Εκθείασε την πρόταση του απερχόμενου περιφερειάρχη Νίκου Αγγελόπουλου και είπε ότι το μεγάλο βήμα για το κλείσιμο της Μαραθόλακκας έγινε με τη θετική γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων σχετικά με την εγκατάσταση δεμα
τοποιητή.

Πριν κατέβει από το βήμα του μάρτυρα, ο κ. Νίκας παρακάλεσε τους δικαστές ως εκπρόσωπος της Καλαμάτας να βοηθήσουν την πόλη. Η έκκλησή του αυτή ξεσήκωσε το ακροατήριο και ακολούθησε φραστικό επεισόδιο. Ανάλογο επεισόδιο σημειώθηκε και κατά τη διάρκεια των δηλώσεων που έκανε ο δήμαρχος μετά το τέλος της διαδικασίας. Αμέσως μόλις βγήκε από τη δικαστική αίθουσα ο κ. Νίκας δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη και τους Ελληνες δικαστές. Αναγνώρισε έπειτα οικολογικές ευαισθησίες στους αντιδίκους του δήμου, και τη στιγμή ακριβώς που είπε ότι δεν θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με κανέναν, ένας από τους κατοίκους του Ταϋγέτου τον ρώτησε γιατί δεν λειτουργεί τη ΜΟΛΑΚ.

Η απάντηση που πήρε από τον κ. Νίκα ήταν: “Του δήμαρχου τη φωνή δεν μπορείτε να την κλείσετε”  οπότε ο δημότης με φωνή γεμάτη αγανάκτηση ανταπάντησε: “Τη Μαραθόλακκα θα την κλείσεις, είτε το θέλεις είτε δεν το θέλεις”. Στρεφόμενος τότε ξανά προς τα μέσα ενημέρωσης, ο δήμαρχος είπε: “Αυτή είναι η νοοτροπία και συμπεριφορά μερικών, αλλά δεν ανταπαντούμε και δεν φερόμαστε έτσι”. Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο κ. Νίκας επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι “παρέλαβε μια κατάσταση”  για να συνεχίσει λέγοντας πως “η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν ξέρω αν είχε άλλη λύση  θεωρώ ότι δεν είχε. Αλλά θεωρώ απαράδεκτο να ηγούνται αυτής της αντιδικίας κάποιοι που υπέγραψαν την επιλογή της Μαραθόλακκας και κά ποιοι οι οποίοι υπέγραψαν τα συμβόλαια που ισχύουν για τα σκουπίδια της Καλαμάτας και όχι για τα υπολείμματα, μέχρι το 2014.

Απορώ γι’ αυτήν την πολιτική διπροσωπία. Αν δεν τους αρέσει ο δήμαρχος να βγουν και να το πουν ευθέως, διότι περί αυτού πρόκειται”. Καταλήγοντας, ανέφερε ότι “η δημοτική αρχή, όπως συνεργάστηκε με τον προηγούμενο περιφερειάρχη και τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, έτσι θα συνεργαστεί με το νέο υπουργό Περιβάλλοντος και το νέο γενικό γραμματέα της Περιφέρειας”.