Η γιορτή στη Σιδερόπορτα 23 Αυγούστου 2009

Με μεγάλη προσέλευση κόσμου γιορτάστηκε στο Μοναστήρι της Σιδερόπορτας Καρβελίου η εορτή της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Παναγίας, στην μνήμην της οποίας είναι αφιερωμένο το Μοναστήρι αυτό. Φέτος συνέπεσε ο εορτασμός με ημέραν της εβδομάδος Κυριακή και έτσι δεν εμποδίστηκαν οι προσκυνητές από τις επαγγελματικές τους ασχολίες.

Πέραν τούτου η αγάπη και ο σεβασμός καθώς και η ευγνωμοσύνη των Καρβελιωτών προς το Μοναστήρι αυτό βαίνουν αυξανόμενα κάθε χρόνο και όλοι σπεύδουν να συνδράμουν την από 25 ετών αρξαμένην προσπάθειαν του Συλλόγου Καρβελαίων για την προβολήν του (έχουν γίνει πάμπολλα έργα σε αυτό) και την από δύο χρόνια μεγάλη προσπάθεια της νεοσυσταθείσης από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας τριμελούς διαχειριστικής επιτροπής των πόρων του Μοναστηριού.

 

Κάθε χρόνο τα επιτελούμενα έργα στο χώρο του Μοναστηριού προκαλούν τον θαυμασμόν και την ικανοποίησην των προσκυνητών και αυτός είναι ένας λόγος της προσελεύσεως στον εορτασμόν και της προσφοράς τους στους ανωτέρω παράγοντες προβολής του Μοναστηριού. Εφέτος την πανηγυρικήν λειτουργία της εορτής ετέλεσαν ο Ιεροκήρυξ της Ι.Μ. Μεσσηνίας πατήρ Γ. Μπίτζας, ο νέος εφημέριος Καρβελίου αιδεσιμώτατος παπα Σταύρος Καράμπελας και ο παπα Γιάννης Παρθένιος από το Λαδά, με πολυπληθή Καρβελιώτικη χορωδία.

Την λήξην της Θείας Λειτουργίας διαδέχθησαν οι καθιερωμένες από χρόνια εκδηλώσεις λατρείας του Βάκχου και της Τερψιχώρης στον έξω από τον αυλόγυρον του Μοναστηριού χώρον και στη συνέχεια το βράδυ στην πλατεία του χωριού που παρετάθηκαν μέχρι τα ξημερώματα της επομένης ημέρας.

Η νεοσυσταθείσα διαχειριστική επιτροπή μας παρουσίασε και τα νέα έργα της εκεί, που τα αποτελούσαν μανδρότοιχοι προστασίας της περιοχής από τα όμβρια ύδατα, πέτρινα παραδοσιακά σκαλοπάτια προσπελάσεως κ.λπ., με το ουσιαστικότερον και απαραίτητον όλων έργον κατασκευής WC σε κατάλληλον προς τούτο χώρον. Όπως μας βεβαίωσαν θα προβούν μέσα στον χρόνο που έρχεται και στην ολοκληρωμένην περίφραξην όλης της γύρω εκτάσεως του Μοναστηριού προς εξασφάλισην των υπαρχόντων πολλών οπωροφόρων δένδρων και αξιοποίησήν της.

Ιδιαίτερα οι προσκυνητές ικανοποιήθηκαν και χάρηκαν αφάνταστα για το έργον της καλύψεως ολόκληρης της επιφανείας του μανδροτοίχου, που περιβάλλει το Μοναστηριακό συγκρότημα, με σωληνωτά κόκκινα κεραμίδια σε σχέδιο Βυζαντινό προς εξασφάλισην του από την υγρασίαν των βροχών. Σημειώνεται ενταύθα ότι η όλη ενέργεια και η δαπάνη έγινε από τον Σύλλογον Καρβελαίων Καλαμάτας και την ετέραν επιτροπήν ανακαινίσεως και επισκευής των κτισμάτων του Μοναστηρίου με την προσφοράν των κεραμυδιών της Κεραμοποιϊας Χαλκίδας η οποία έγινε κατόπιν των ενεργειών του συμπατριώτου μας κ. Κων. Ι. Λύγουρη.

Χρόνια πολλά και του χρόνου περισσότερα.