ΚΥΚΛΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ

Το κυκλικό μονοπάτι της Αλαγονίας είναι μια απολαυστική και προσβάσιμη από όλους – και από μικρά παιδιά – διαδρομή που διαπερνά τα ρέοντα νερά σε όλο το μήκος της Αλαγονίας αλλά και τον κατοικημένο ιστό του χωριού.

Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαγονίας και των δημιουργικών εθελοντών κατοίκων της Αλαγονίας διατηρείται σε καλή, προσβάσιμη κατάσταση από την Άνοιξη έως το Φθινόπωρο, οπότε και οι επισκέπτες προτείνεται να το επισκεφτούν.

Έχει διάφορα τμήματα και μπορεί να διασχισθεί με διαδρομές διάρκειας, από 15΄ έως και 150΄, ανάλογα τις προτιμήσεις και τις ανάγκες των επισκεπτών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας στο Κυκλικό Μονοπάτι της Αλαγονίας επικοινωνήστε με την Κοινότητα Αλαγονίας στην σχετική σελίδα (εδώ).

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Το Κυκλικό Μονοπάτι της Αλαγονίας”

Το “κυκλικό μονοπάτι της αλαγονίας” είναι πρόγραμμα περιβαλλοντικής, αειφορικής, πολιτιστικής εκπαίδευσης και εκπαίδευσης αγωγής υγείας, βασισμένο στις ανάγκες του Ελληνικού Δημόσιου Σχολείου αλλά και κάθε εκπαιδευτικής – παιδαγωγικής δομής που πραγματοποιεί εκπαιδευτικές επισκέψεις.

Περιλαμβάνει μονοήμερο πρόγραμμα που περιέχει:

1. Υποδοχή Μαθητών και δραστηριότητες γνωριμίας μεταξύ ατόμων και με τον τόπο του Ταϋγέτους και της Αλαγονίας.

2. Υγιεινό, Μεσογειακό Δεκατιανό στο φυσικό περιβάλλον της Αλαγονίας ή στον πολυχώρο της κοινότητας αν οι καιρικές συνθήκες το επιβάλλουν.

3. Περιδιάβαση του “κυκλικού μονοπατιού της Αλαγονίας”, προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις δυνατότητες – δεξιότητες κάθε μαθητικής ομάδας (από Νηπιαγωγείο, ως Γ΄ Λυκείου). Στο κυκλικό μονομάτι γίνεται ξενάγηση στα φυσικά μνημεία, όπως είναι οι καταρράκτες, οι φυσικές νετροτριβές, οι λίμνες, τα μικρά ποτάμια, η χλωρίδα, η πανίδα, η γεωμορφολογία του Ταϋγέτου και άλλα. Αξιοποιούνται πλέον των δέκα ανθρωπογενών αειφορικών γεφυριών κατασκευασμένα από τους Δημιουργικούς Εθελοντές του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαγονίας.

4. Επιστροφή, ξεκούραση και μεσημεριανό γεύμα με τοπικά, παραδοσιακά, υγιεινά προϊόντα, το οποίο πραγματοποιείται στο φυσικό περιβάλλον, ή στον πολυχώρο της Κοινότητας, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες.

5. Ξενάγηση στις ειδικά διαμορφωμένες για την Εκπαίδευση Δομές της Κοινότητας Αλαγονίας και συγκεκριμένα:
– Στην Κοινοτική Βιβλιοθήκη της Αλαγονίας, όπου πραγματοποιείται μικρό βιωματικό εργαστήριο και τα παιδιά φτιάχνουν αναμνηστικά της εμπειρίας τους με φυσικά υλικά.
– Στο Κατάστημα Ανταλλαγής (Swapshop) της Κοινότητας Αλαγονίας, όπου οποιοσδήποτε μπορεί να αφήσει κάτι που δε χρειάζεται και να πάρει κάτι που χρειάζεται, κατά τη διεθνή συνήθη πρακτική επαναχρησιμοποίησης και διάσωσης από την απορριμματοποίηση των καθημερινών μας υλικών και αντικειμένων.
– Στο Μουσείο Αγροτικής Διοίκησης, όπου οι μαθητές αποκτούν μια νέα εμπειρία συνδυασμού της ομορφιάς της φυσικής ζωής και του τρόπου οργάνωσης των σύχρονων κοινωνιών μας.
– Στην αίθουσα επιμορφώσεων, όπου γίνεται μια σύντομη ενημέρωση και προβολή οπτικοακουστικού υλικού.
– Διαδικασίες ολοκλήρωσης του προγράμματος και επιστροφή της μαθητικής ομάδας, με αποχαιρετισμό της φύσης και του χωριού.

Το πρόγραμμα “το κυκλικό μονομάτι της Αλαγονίας” εστιάζει σε δύο πραγματικούς “κύκλους”:

– Το πραγματικό κυκλικό μονοπάτι που ακολουθεί τη ροή των νερών που κατεβαίνουν στον Ταΰγετο και επιστρέφει μέσα από τα μονοπάτια του οικισμού που από παλιά χρησιμοποιούν οι κάτοικοι, και χαρακτηρίζονται από την ομορφιά του πετρόχτιστου φυσικά προσαρμοσμένου στο περιβάλλον μονοπατιού.

– Την κυκλική πορεία που όλοι θέλουμε να κάνουν τα υλικά με τις μορφές “κύκλωσης” (-cycling), όπως η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση (freecycling), η “ανωκύκλωση” (upcycling) και η “κατωκύκλωση” (downcycling) και άλλες διεθνώς εφαρμοζόμενες αειφορικές πρακτικές.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ολοκληρωμένα σε κάθε του δραστηριότητα και προβλέπει προσαρμογή στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας της πανδημικής περιόδου, ώστε εφ’ όσον οι γενικές συνθήκες ασφαλούς πρόσβασης της χώρας το επιτρέπουν, να μπορούν οι μαθητές να έχουν μια μοναδική και ασφαλή εμπειρία ζωής με την υψηλή ποιότητα και την αυθεντικότητα που μπορούν να παρέχουν ο οικισμός και οι κάτοικοι της Αλαγονίας και ο μοναδικής αξίας Ταΰγετος.

Για την υλοποίηση του προγράμματος θα συνεργάζονται οι Δημιουργικοί Εθελοντές Κάτοικοι της Αλαγονίας αλλά και τα τοπικά καταστήματα και επιχειρήσεις, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλαγονίας και ο Εκπαιδευτικός Δρυμός Ταϋγέτου.

Ο Εκπαιδευτικός Δρυμός Ταϋγέτου, (http://taygetos.sch.gr) δημιουργήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, τo Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας και την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και υλοποιείται από το Εργαστήριο Βιωματικης Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.

Η Κοινότητα Αλαγονίας ευχαριστεί όλους τους εμπλεκόμενους που με υποδειγματικό τρόπο στηρίζουν τον Ταΰγετο και την κληρονομιά που αυτός περιέχει και παραμένει ανοιχτή σε κάθε ιδέα, πρόταση και προτροπή από κάθε ενδιαφερόμενο για την σύνδεση των νέων γενιών με τον πλούτο του Ταϋγέτου, που όλοι οφείλουμε να αναγνωρίζουμε και να διασώζουμε.

Το μονοπάρι περιλαμβάνει παράλληλη πορεία στις όχθες της ροής των νερών, με τη βοήθεια των χειροποίητων τοπικών γεφυριών.
Κατά τη διάρκεια της περιήγησης στα ήπιας δυσκολίας μονοπάτια τα παιδιά γνωρίζουν τη φύση από κοντά με στοχευμένες στάσεις και παρατηρήσεις από τους συνοδούς παιδαγωγούς.
Τα μονοπάτια προετοιμάζονται κατάλληλα από τους δημιουργικούς εθελοντές του προγράμματος ώστε να παρέχουν στα παιδιά μια απολαυστική αλλά και βιωματικά μαθησιακή διαδικασία στη φύση, που ενεργοποιεί ολόκληρο το σώμα και όλες τις αισθήσεις.
Ο “Κύλυμπας”, μια από τις πολλές μικρές λίμνες που σχηματίζονται, είναι η μία στάση του μονοπατιού που μαγεύει τα παιδιά και συνδέει τη φύση με τον πολιτισμό των παραμυθιών, της περιπέτειας στο δάσος και τη μαγεία των παιδικών αφηγήσεων με ήρωες, νεράιδες και ιστορίες του δάσους…
Το γεφύρι στη φυσική νεροτριβή, όπου το καλοκαίρι γίνεται ένα φυσικό… “σπά”! Ένα σημείο που μένει στη μνήμη των παιδιών και στη μνήμη των… φωτογραφικών συσκευών!
Εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην αρχή και στο τέλος του προγράμματος πραγματοποιούνται με ασφάλεια είτε εντός του χώρου της Κοινότητας είτε στην πλατεία.
ΑΝάλογα την ομάδα και τις δεξιότητες της ηλικίας που αντιστοιχεί στην ομάδα προγραμματίζονται βιωματικές δραστηριότητες και εργαστήρια κατασκευών.
Η Ομάδα που επισκέπτεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Το Κυκλικό Μονοπάτι της Αλαγονίας” αποχαιρετά το Βουνό παίρνοντας ένα ενθύμιο, με φισικά υλικά του δάσους!