ΛΑΔΑ

Το Λαδά, ή παλιότερα Κουτσαβά Λαδά είναι ένα από τα χωριά του δυτικού Ταϋγέτου που μετά το Νόμο Καποδίστρια, έχει χαρακτηριστεί Δημοτικό διαμέρισμα της Καλαμάτας στον Νομό Μεσσηνίας.

Έκταση και Πληθυσμός Το Δ.δ. Λαδά έχει έκταση 12.597 στρέμματα και πληθυσμό στην απογραφή του 2001 223 κατοίκους (231 στην απογραφή του 1991), μοιρασμένους στου Λαδά 210, στην Αγία Μαρίνα Ο, και στον Άγιο Βασίλειο Λαδά 13. Θέση Βρίσκεται στους βορειοδυτικούς πρόποδες του Ταϋγέτου σε υψόμετρο 680 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, 4 χιλιόμετρα μετά και απέναντι από το Καρβέλι στην πλαγιά του Λυκούριου ή Βουνού του Αγιώργη, πάνω στο οποίο βρίσκεται και ο Κουτσαβίτικος Αγιάννης.

Πίσω ακριβώς από του Λαδά βρίσκεται η Αρτεμισία πρώην Tσερνίτσα και παλιότερα Δενθαλιάτιδα και πέραν αυτής οι Πηγές, η Aλαγovία και η Νέδουσα. Ανατολικά φθάνει μέχρι την κορυφή του Ταϋγέτου και Δυτικά μέχρι το ποτάμι της Καλαμάτας τον Νέδοντα. Ιστορία Παλαιότερα αποτελούσε αυτόνομη κοινότητα και ακόμα πιο παλιά χωριό του τέως Δήμου Aλαγovίας με το όνομα Κουτζαβά Λαδά.

Καθώς λέγεται, το όνομά του το πήρε από το Σπαρτιάτη Ολυμπιονίκη Λαδά, ο οποίος κατά την επιστροφή του από την Ολυμπία πέθανε στον δρόμο προς την Σπάρτη και ετάφη εκεί. Τον τάφο του τον βρήκε ο Παυσανίας και τον αναφέρει στις περιηγήσεις του. Διαδρoμή Η διαδρομή από την Καλαμάτα σήμερα γίνεται με ασφαλτοστρωμένο δρόμο, ο οποίος αποτελεί παράκαμψη της διαδρομής Καλαμάτας  Σπάρτης.

Στη θέση Διπόταμα, στο 13ο χιλιόμετρο στρίβουμε προς τα δεξιά και στα 5 χιλιόμετρα φθάνουμε στο χωριό Καρβέλι, και 4 χιλιόμετρα αργότερα περνάμε απέναντι από τον παραπόταμο του Νέδοντα που χωρίζει τα δύο χωριά, φθάνουμε στο χωριό. Συνεχίζοντας την πορεία μας συναντάμε τον δρόμο προς την Σπάρτη πάνω από την Αρτεμισία στο 29ο χιλιόμετρο κοντά στην Αγία Παρασκευή. Εκδηλώσεις Στο χωριό το οποίο εντυπωσιάζει με μια άγρια ομορφιά γίνεται πανηγύρι με οβελίες και παραδοσιακό γλέντι στις 8 Μαΐου του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Το τελευταίο Σάββατο του Αυγούστου γίνεται κάθε χρόνο η “γιορτή του κρασιού στου Λαδά”, με πολιτιστικές εκδηλώσεις και κρασί δωρεάν.