Μουσείο Αγροτικής Διοίκησης στην Αλαγονία

Το Μουσείο Αγροτικής Διοίκησης δημιουργήθηκε στην Κοινότητα Αλαγονίας με το απαξιωμένο αλλά μεγάλης πολιτισμικής αξίας υλικό που διασώθηκε στο γραφείο και τις εγκαταστάσεις της Κοινότητας Αλαγονίας.

Ανάλογα υλικά βρίσκονται σε πολλά γραφεία και Δημόσιες Υπηρεσίες καθώς οι εξελίξεις της τεχνολογίας απαξιώνουν λειτουργικά έναν τεράστιο όγκο υλικών και μέσων, που όμως κρύβουν μέσα και πάνω τους την ιστορία του γραμματισμού και του διοικητικού πολιτισμού της χώρας μας.

Σφραγίδες, έγγραφα, μελάνια, βιβλία, φόρμες, μπλοκ, είδη βιβλιοπωλείου, μέσα αρχειοθέτησης, επιστολόχαρτα, αιτήσεις και σπάνιας μορφής έντυπα, αλλά και συσκευές, τηλέφωνα, τηλεομοιότυπα, πολύγραφοι, φωτοτυπικά, ραδιόφωνα, γραφομηχανές και άλλα πολλά στοιχειοθετούν την “βιομηχανική κληρονομιά” μας – όπως λέγεται που μόνο αν γνωρίσουν οι επόμενες γενιές θα μπορέσουν να κατανοήσουν κριτικά και ολοκληρωμένα “από που ερχόμαστε και πού πάμε” ως πολιτισμός!

Με οικολογική διάθεση και ένα αίσθημα δημιουργική πρωτοτυπίας, το Μουσείο χρησιμοποιεί ως βιτρίνες διάφανες κάλπες, οι οποίες αποτελούν ιδανικό, ανθεκτικό και πρακτικό μέσο έκθεσης.

Το “Μουσείο Αγροτικής Διοίκησης” είναι προσβάσιμο σε κάθε επισκέπτη, τις ώρες λειτουργίας του Καταστήματος Ανταλλαγής Αλαγονίας και χρησιμοποιείται στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα φιλοξενίας μαθητών στην Αλαγονία, καθώς ο Εκπαιδευτικός Τουρισμός θεωρεί την Αλαγονία ως ιδανικό προορισμό για μαθητές και παιδιά γενικότερα.

Είναι ένα μουσείο σε ανάπτυξη, καθώς μετά την θερμή υποδοχή της ιδέας από το κοινό, αναζητείται νέο υλικό για επαύξηση των εκθετηρίων του.