ο πιο δύσκολος χειμώνας Μελαγχολικές οι γιορτές, ανοιχτές οι πληγές

Τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου και τις πλημμύρες που ακολούθησαν “χτύπησαν καίρια τα χωριά της Αλαγονίας και την πανέμορφη περιοχή του Ταϋγέτου. Οι πυρόπληκτοι κάτοικοι Των χωριών πέρα σαν φέτος Το χειρότερο και πιο δύσκολο χειμώνα της ζωής τοις. Τα χρήματα που πήραν από τις εκλογές δεν έφτασαν να καλύψουν ούτε τις πρώτες ανάγκες που δημιούργησαν σι πυρκαγιές και Οι πλημμύρες. Εμείς δεν Θα πούμε τώρα ότι τα δημοτικά διαμερίσματα αφέθηκαν στην εγκατάλειψη και στην τύχη τους.

Περιμέναμε όμως και περιμένουμε από την πολιτεία να υλοποιήσει άμεσα τις υποσχέσεις της για την πυρόπληκτη περιοχή μας και αυτό γιατί:

α) η συναισθηματική αξία όλων των υλικών αγαθών της περιοχής μας που χάθηκαν καταστράφηκαν, ήταν (και είναι) τόσο μεγάλη που αντίστοιχα δημιούργησε σε όλους μας ανείπωτη θλίψη και

β) η επανάληψη Των προβλημάτων από τις πλημμύρες αύξησαν πολύ τις ανάγκες των κατοίκων με αποτέλεσμα τους μήνες που πέρασαν σε όλα τα Δημοτικά διαμερίσματα να ακούγονται μεγάλα παράπονα ότι σι πυρόπληκτοι έμειναν μόνοι Τους με τα προβλήματά τους και την θλίψη Τους.

Ενώ οι ημέρες των γιορτών για όλους ήταν μέρες γιορτής και χαράς, για τους πυρόπληκτους Αλαγόνιους ήταν μέρες προβλημάτων, ερημιάς και θλίψης, λόγω της ερήμωσης όλης της περιοχής, μιας και πολλοί συμπατριώτες μας αναγκάστηκαν να περάσουν τις γιορτές στην πόλη, με τα παιδιά τους και τους συγγενείς τους. μακριά από τα χωριό τους.

Θλίψη: Για Το μεγάλο έγκλημα που έγινε στο οικοσύστημα της Αλαγονίας και του Ταϋγέτου. Για το καμένα γυμνό τοπίο, για τους έρημους δρόμους και για τα κλειστά ή άδεια καφενεία των χωριών. Για τα άλυτα προβλήματα που επηρέασαν άμεσα τη ζωή τους, όπως της τηλεόρασης της Συγκοινωνίες του ΚΤΕ. κ.λπ. Για τους συνανθρώπους τους που επλήγη σαν άμεσα από τις πυρκαγιές και έχασαν τις περιουσίες τους. Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και τα εναπομείναντα ζώα στους στάβλους. Για τα μεγάλα οπορωφόρα δέντρα τους και τις ελιές που κάηκαν μέχρι τη ρίζα. Για την γενική ερήμωση της περιοχής αφού η πολιτεία έδειξε αδυναμία στήριξής της με επισκέψεις, εκδρομές κ.τ.λ Για το προβληματικό οδικό δίκτυο των χωριών που με τις πλημμύρες έγινε αγνώριστο Και δυσκολοδιάβατο. Για την αδυναμία της πολιτείας νε πιάσει τους εμπρηστές καθώς και για τις αόριστες εκτιμήσεις κάποιων (πρώην υπευθύνων) ότι “Το χασίς και τα οργανωμένα συμφέροντα έκαψαν τον Ταΰγετο” Γιατί τα έργα ανασύστασης- αποκατάστασης αργούν ενώ οι αποζημιώσεις για τις ζημιές δίνονται με το σταγονόμετρο.

Και Γιατί η Πολιτεία δεν τους έδωσε ακόμη αυτά που υποσχέθηκε η ίδια. Για να μην περάσει ξανά η Αλαγονία μες τέτοιο Χειμώνα. Για να αποκατασταθεί η πληγής περιοχή της και για να ζωντανέψει η αξιοπρέπεια κει η υπερηφάνεια των πυρόπληκτων Αλαγόνιων πρέπει άμεσα να σταματήσει η δικαιολογία της διάχυσης των αρμοδιοτήτων και η τα τοπική Αυτοδιοίκηση 1ου , και 2ου βαθμού μαζί με την Πολιτεία νε πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες και μέτρα. Για να δώσουν λύσεις στα μεγάλα. προβλήματα της Πυρόπληκτης Περιοχής. Γιατί, εκτός από τα πρώτα οικονομικά μέτρα, ή μέτρα ανακούφισης, που ελήφθη- σαν τις πρώτες μέρες της καταστροφής από την Κυβέρνηση (και τα οποία ήταν απαλλαγμένα από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες) τα υπόλοιπα που ανακοινώθηκαν δεν προχώρησαν και έτσι η αναγέννηση της πληγείσας περιοχής δεν ήρθε. Εμείς. οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των χωριών της Αλαγονίας, προτείνουμε σε όλους τους αρμόδιους Φορείς τα παρακάτω μέτρα. επειδή πιστεύουμε ότι κει αυτό Θα συμβάλλουν στην γρήγορη ανασυγκρότηση και αναγέννηση αποκατάσταση της πυρόπληκτης περιοχής μας.

‘Εργα αντιμέτωπης κατολισθήσεων προτείνουμε να κατασκευαστούν στις περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί τέτοια γεωλογικής φύσης προβληματα. Έργα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας

Α) Προτεινουμε νε γίνουν ήπιας μορφής αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα όπως : τοίχοι αντιστήριξης, κατασκευή τάφρων στους δρόμους, κατασκευή ή αντικατάσταση σωληνωτών. Κατασκευή ή αντικατάσταση γεφυριών με μεγαλύτερες διατομές κτλ.

Β) Να αποκατασταθούν αποτελεσματικά Τα προβληματικά σημεία τον οδικού δικτυού κει ειδικότερα στους δρόμους Καρβέλι Λαδά, στην πάνω μεριά της Αλαγονίας κει Μαχαλά Νέδουσας.

Γ) Προτείνουμε την Κατασκευή αντιδιαβρωτικών έργων στις χαράδρες κει στα ρέματα γιο την επιβράδυνση της ροής των πλημμιρικών υδάτων.

Δ) Την ενίσχυση ή και την ανακατασ
κευή· των ξηρολιθιών (αναβαθμίδων) Των πυρόπληκτων κτημάτων των χωριών ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης

 Ε) Την κατασκευή κορφοφραγμάτων στις αγροτικές εκτάσεις για να μην. κλείνουν οι δρόμοι και περισσοτέρων κορφογματων σε πρανή και σημεία που δεν έγιναν (Αι Γιώργη κ.τ.λ.)

Μέτρα αποκατάστασης των ζημιών στις υλικές υποδομές κει στην καλλιεργήσιμη γη.

Α) Να προχωρήσει η εκταμίευση και να απλουστευθεί η διαδικασία για την ανακατασκευή των καμένων σπιτιών, αποθηκών, στάυλων κτλ

Β) Για να ανασυσταθούν οι δενδρώδεις καλλιέργειες. προτείνουμε οι πυρόπληκτοι να αποζημιωθούν με το 100% και των εξόδων ανασύστασης και της απώλιας παραγωγής για τουλαχιστον 7 χρόνια.

 Γ) Επειδή η προκαταβολή για τις αποζημιώσεις είναι πολύ μικρή, να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για να φθάσουμε στην εξόφληση της Αποζημίωσης.

Δ) Άμεση αποκατάσταση του αρδευτικού δικτύου όλων των χωριών.

Ε) Να αποζημιωθούν οι πυρόπληκτοι για ζημιές που υπέστησαν και που έχουν δηλωθεί ως περιφράξεις, σωλήνες άρδευσης κ.τ.λ.

4) Αμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων κατοίκων της περιοχής

Α) Να ενισχυθούν οικονομικά οι επαγγελματίες της πυρόπληκτης περιοχής και του Ταϋγέτου (Ελαιοτριβείς, Ξενοδόχοι και λοιποί επαγελματίες

Β) Να δοθεί άμεσα σε κάθε οικογένεια που επλήγει και και που μένει στην πυρόπληκτη περιοχή μακρόχρονα, οικονομική ενίσχυση 1000 ευρώ το μήνα.

Γ)Να ενισχυθεί οικονομικά και στελεχιακά Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”

Δ) Να λυθεί το πρόβλημα του Τηλεοπτικού αναμεταδότη ώστε σι κάτοικοι των χωριών να βλέπουν τηλεόραση

Ε) Να αποκατασταθεί πλήρως η υπεραστική Συγκοινωνία.

5)Μέτρα για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων προτείνουμε

Α) Την κατασκευή μικρών και μεγάλων λιμνοδεξαμενών που Θα χρησιμεύσουν στην άρδευση, στην αναδάσωση – δενδοφύτευση και στον ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων και ελικοπτέρων.

Β) Για την μείωση της επιφανειακής απορροής των νερών προτείνουμε την κατασκευή μικρών και χαμηλών φραγμάτων στα ρέματα της περιοχής.

Γ) Οργανωμένο σύστημα δικτύου άρδευσης (και ενσωμάτωση σε αυτό πυροσβεστικών κρουνών) για την κάλυψη των αγροτικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων της περιοχής.

 6)Μέτρα για το πρόβλημα της Ύδρευσης

Α) Άμεσα έργα αποκατάστασης του δικτύου Ύδρευσης των χωριών, όπως επέκταση και αντικατάσταση των εσωτερικών και εξωτερικών δικτύων Ύδρευσης οπου χρειάζεται.

Β) Να αντιμετωπισθεί επιστημονικά και αποτελεσματικά η ρύπανση και η επιμόλυνση του νερού ύδρευσης,

Γ) ‘Εργα αποκατάστασης και περίφραξης των υδρομαστεύσεων των Πηγών.

Δ) Εξασφάλιση νέων ποσοτήτων νερού Ύδρευσης σε χωριά που έχουν άμεση ανάγκη με διάνοιξη γεωτρήσεων κ.τ.λ

Ε) Για να λυθεί το μεγάλο και χρονίζον πρόβλημα της Ύδρευσης των χωριών προτείνουμε να γίνει ορθολογική διαχείριση των νερών του Ταϋγέτου.

7)Μέτρα για τη Φυτική Αναβλάστηση – Κτηνοτρόφοι

Α) Επειδή είναι απαραίτητη η προστασία των καμένων εκτάσεων για τη φυτική αναγέννηση της βλάστησης, προτείνουμε να απαγορευτεί η βόσκηση όλων των ζώων στις εκτάσεις αυτές.

Β) Να αποζημιωθούν άμεσα σι κτηνοτρόφοι που κάηκαν τα ζώα τους και

Γ) Την επαρκή χρηματοδότηση των κτηνοτρόφων για τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες τους (κατάλληλο εξοπλισμό στάβλων, κατάλληλες συνθήκες κλτ.) ναι μακροχρόνια χορήγηση από το κράτος, των ζωοτροφών.

8)Γενικά μέτρα Στήριξης της περιοχής

Α) Να επισκευαστούν κι να αξιοποιηθούν για συγκεκριμένες χρήσεις τα Σχολεία. Ξηλοπριστήριο Αρτεμισίας κ.τ.λ

Β) Να αναδειχτούν και να αξιοποιηθούν τα Ιστορικά μνημεία της περιοχής (Μοναστήρια, Γεφύρια, Καλντερίμια. Μονοπάτια)

Γ) Στήριξη με επισκέψεις Φορέων. Σχολείων. Συλλόγων στην πυρόπληκτη περιοχή και στον Ταΰγετο γιατί υπάρχει κίνδυνος ερημοποίησης.

Δ) Λήψη μέτρων για την ασφαλή διέλευση των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν τον Εθνικό δρόμο Καλαμάτας-Σπάρτης. Και

Ε) ‘Ένταξη ‘Έργων και αύξηση του ποσοστού των νέων προγραμμάτων για την πυρόπληκτη περιοχή.