Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2009 στην Αρτεμισία

Το φετινό καλοκαίρι ο πολιτιστικός Σύλλογος Αρτεμισίων Καλαμάτας, στηριζόμενος στην αγάπη και τη βοήθεια φίλων και συμπατριωτών, διοργάνωσε μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων στην προσπάθειά του να δώσει λίγη ζωή στο χωριό μας  Την Κυριακή 28 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ψυχαγωγική εκδρομή του Συλλόγου στην Αθήνα.

Φέτος η εκδρομή μας είχε και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αφού επισκεφθήκαμε τη διαμαντόπετρα της Ελλάδος, την Ακρόπολη, και το σύγχρονο (οικουμενικό) μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο περιλαμβάνει τα καλλιτεχνικά αριστουργήματα των γλυπτών του Παρθενώνα και των άλλων γλυπτών της Ακρόπολης.

Γλυπτά που αποτελούν μεγάλες και μοναδικές εμπνεύσεις Ελλήνων καλλιτεχνών και εκφράζουν το μεγαλείο στη σύλληψη και στη δουλειά και τα οποία το 1812 έπεσαν θύμα λεηλασίας από τον Εγγλέζο Έλγιν. Στο σημείο αυτό ευχόμαστε να ξεκινήσουν έγκαιρα (από την πολιτεία) οι διαδικασίες που αφορούν τη διεκδίκηση της επιστροφής των κλεμμένων γλυπτών του Παρθενώνα και όχι μόνο.

Η περίτεχνη λάμψη του Μουσείου και τα εκθέματα – θησαυροί μας άφησαν όλους έκθαμβους και ευχαριστημένους. Η περιήγησή μας στο Μουσείο κράτησε (σύμφωνα με το πρόγραμμά μας), 2 ώρες, οι οποίες ήταν λίγες για τόσους και τέτοιους θησαυρούς. Γενικά, η εκδρομή μας είχε μεγάλη επιτυχία, γι’ αυτό ευχαριστούμε όλους όσοι πήραν μέρος σ’ αυτή.

Την Κυριακή 5 Ιουλίου 2009, ο Σύλλογος διοργάνωσε με επιτυχία στη μαγευτική θέση «Μύλοι» παραδοσιακή άλεση σιταριού και πλύσιμο χονδρών ρούχων (Κουβέρτες, μπατανίες, κουρελούδες κ.λπ.) στον Νερόμυλο – Νεροτριβή ιδιοκτησίας Δ. Γιαννόπουλου (Ρεντίφη). Φέτος στην εκδήλωση του Συλλόγου συμμετείχαν και πολλοί φίλοι από την Καλαμάτα, τη Σπάρτη και την ευρύτερη περιοχή της Αλαγονίας. Ο Μυλωνάς στο τέλος της εκδήλωσης μοίρασε το Αλεύρι σε όλους τους παρευρισκόμενους, ο δε Σύλλογος προσέφερε σε όλους φαγητό του φούρνου, γλυκά, αναψυκτικά και καλό κρασί.

Το Σάββατο 11 Ιουλίου 2009, ο Σύλλογος συμμετείχε ενεργά και βοήθησε να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η συναυλία που δόθηκε στην κάτω πλατεία (κηπάριο) του χωριού, από την φιλαρμονική του Δήμου Καλαμάτας. Οι έξοχες μελωδίες, τα ελαφρά ακούσματα και τα παραδοσιακά τραγούδια που ακούστηκαν χάρισαν σε όλους τους παρευρισκόμενους μια αξέχαστη και όμορφη μουσική βραδιά. Γι αυτό εμείς ευχαριστούμε τον μαέστρο, τους μουσικούς, τους τραγουδιστές και γενικά όλους τους συντελεστές της μουσικής εκδήλωσης.

Η 19η Ιουλίου 2009, ήταν αφιερωμένη και φέτος στα παιδιά. Ο χώρος της κάτω πλατείας του χωριού (κηπάριο) έγινε και φέτος το επίκεντρο της δραστηριότητας των μικρών καλλιτεχνών αφού το πρόγραμμα του ΚΕΠΕΨΟ περιελάμβανε δημιουργία πινάκων ζωγραφικής με κολάζ. Οι δημιουργίες και τα έργα όλων των παιδιών ήταν καταπληκτικά. Ο Σύλλογος, στο τέλος αυτής της εκδήλωσης, προσέφερε γλυκά και αναψυκτικά στα παιδιά.

Στη συνέχεια, όλοι, μικροί και μεγάλοι, καθίσαμε στις αναπαυτικές καρέκλες του Συλλόγου και απολαύσαμε την έξοχη παράσταση του Καραγκιόζη.

Στις 25 Ιουλίου 2009, στον προαύλιο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Αρτεμισίας παρακολουθήσαμε και απολαύσαμε τη θεατρική παράσταση «Η απαγωγή της Σμαραγδώς» από το ΔΗ.ΠΕ.Θ.Ε. Καλαμάτας. Η Σμαραγδώ είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα, που ζει πότε με την οικογένεια του γιού της και πότε με την οικογένεια της κόρης της. Τα παιδιά της τη θεωρούν βάρος και προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν την φροντίδα της, στέλνοντάς την ο ένας στον άλλο. Μέχρι που διαδίδεται από έναν φίλο της οικογένειας, ότι η γιαγιά έχει κρυμμένα φλουριά και ένα πολύτιμο σμαράγδι. Τότε γίνεται το μήλον της Έριδος και αιτία πολέμου δύο χωριών για χάρη της. Στο τέλος, η γιαγιά Σμαραγδώ πεθαίνει ευτυχισμένη απολαμβάνοντας μέχρι και τα φιλιά του σπαγκοραμμένου του γαμπρού της, ο οποίος στο τέλος μόνο φλουριά δεν βρίσκει. Το οικονομικό συμφέρον, η ανθρώπινη απληστία, η τσιγκουνιά, η εξάρτηση των παιδιών από τους γονείς και το αντίστροφο είναι θέματα που περιγράφονται στο διαχρονικό κοινωνικό έργο του Μ. Κουνελάκη. Η αξιοζήλευτη σκηνική μαστοριά του έργου (Αλέκου Κολλιόπουλου) και η άρτια και καταπληκτική απόδοση του έργου από ολόκληρη τη Θεατρική ομάδα (ηθοποιοί, τεχνικοί κ.λπ.) του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας δίκαια απέσπασε τα ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα όλων μας στο τέλος της παράστασης. Τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε όλους.

Το Σάββατο 15 Αυγούστου 2009, η μεγάλη γιορτή του χωριού και του Συλλόγου μας. Στο χωριό εορτάστηκε η Κοίμησης της
Θεοτόκου στην «Παναγίτσα». Το πρωί μέλη του Δ.Σ. παρευρέθηκαν στην Εκκλησία με αρτοκλασία και το καθιερωμένο λουκούμι. Το βράδυ στον κατάφωτο προαύλιο χώρο του Σχολείου πραγματοποιήθηκε το ετήσιο πανηγύρι μας που είχε μεγάλη επιτυχία. Και φέτος μας τίμησε πολύς κόσμος. Οι νέοι περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά. Την τελευταία στιγμή ο άστατος καιρός έστρωσε και δεν χάλασε το πανηγύρι μας.

Η άρτια οργάνωση από μέρους του Συλλόγου και η σημαντική βοήθεια πολλών μελών και φίλων είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μετά τον καθιερωμένο χαιρετισμό του προέδρου μας, το χορό άνοιξε χορευτικό τμήμα αποτελούμενο από 6 νέους και νέες του Συλλόγου ΞΕΝΙΑ, το οποίο καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο. Η ορχήστρα μας, στη συνέχεια, με την εξαίρετη τραγουδίστρια έπαιξαν διάφορα δημοτικά τραγούδια (και όχι μόνο) που άναψαν το κέφι όλων. Έτσι, η διάθεση για διασκέδαση και το γλέντι φούντωσαν για καλά. Οι πολλοί χοροί στη μεγάλη πίστα κράτησαν και φέτος μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στην αγορά κλήρων, βοηθώντας έτσι το Σύλλογό μας και γι’ αυτό τον ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε επίσης την νεολαία μας που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας.

Ακόμη, αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε όσες και όσους βοήθησαν εθελοντικά να πραγματοποιηθούν οι πιο πάνω φετινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Συλλόγου μας. Τέλος, ευχαριστούμε το Δήμο Καλαμάτας για τη βοήθεια και τη συνεργασία του, το Τοπικό Συμβούλιο Αρτεμισίας, το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, το ΚΕΠΕΨΟ Μεσσηνίας, τα καταστήματα και τους επαγγελματίες της Καλαμάτας που βοήθησαν τη Λαχειοφόρο μας με τις προσφορές τους και όλον τον κόσμο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας και τίμησε με την παρουσία του τις πολιτιστικές μας εκδηλώσεις του Καλοκαιριού του 2009.

Από το Δ.Σ.