ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΣΙΔΕΡΟΠΟΡΤΑΣ

Πανηγυρικώτατος υπήρξε ο εορτασμός της Παναγίας (εννιάμερα) φέτος στο Ιερό Μοναστήρι της Σιδερόπορτας στις 23 Αυγούστου. Όπως κάθε χρόνο έτσι κι εφέτος απέβη το μεγαλύτερο Θρησκευτικό πανηγύρι της Μεσσηνίας, μετά το πανηγύρι του μεγάλου και Ιερού Μοναστηριού του Βουλκάνου, που πάντα κατέχει την πρώτη Θέση. Το πανηγύρι στη Σιδερόπορτα απέβει ασυναγώνιστο σε θρησκευτική κατάνυξη, σε πλήθος προσκυνητών, σε πανηγυρικότητα και σε εκδηλώσεις γενικά. Οι Καρβελιώτες, όπου και να ευρίσκονται, προγραμματίζουν και συμμετέχουν οικογενειακός στη μεγάλη γιορτή της Μετάστασης της Παναγίας στο Καρβέλι κάθε χρόνο και καθιστούν την ημέρα εκείνη τον έρημο εκείνον τόπο πολιτεία ολόκληρη.

Από το 1972, που ιδρύθηκε στην Καλαμάτα ο Σύλλογος Καρβελαίων Καλαμάτας άρχισε μια τιτάνια προσπάθεια για την πρόοδο και την προβολή του Μοναστηριού αυτού και τώρα, ύστερα από 35 ολόκληρα σκληρής δουλειάς και προσπάθειας, επιτευχθεί να γίνει το Μοναστήρι αυτό τόπος έλξεως, τόπος αγαπημένος, τόπος ωραίος, τόπος για τον οποίον κάθε Καρβελιώτης καμαρώνει και κάθε ξένος τον έχει στην Πρώτη σειρά της προτίμησής του.

Έτσι σπουδαίες στιγμές της ζωής τους εκδηλώνονται και πραγματοποιούνται στο Ιερό αυτό Μοναστήρι. Γάμοι, βαπτίσια. εορτασμός της Πρωτομαγιάς, καλοκαιρινές εκδρομές λαμβάνουν χώρα εκεί με καταπληκτική επιτυχία και άνεση. Ειδικές λειτουργίες γίνονται εκεί από μέρους ευσεβών χωρικών και ξένων ακόμη, γιατί ο τόπος αυτός εμπνέει δέος και ευσέβεια στους παρευρισκόμενους, οι οποίοι ζουν πολλές ώρες και θαυμάζουν τον ιερό αυτόν τόπο της προσευχής, την νηστείας και της εγκράτειας, ενώ παράλληλα μαθαίνουν, μελετώντας τα σχετικά βιβλία, την ιστορία, τη δράση και τη Προσφορά, Θρησκευτική και Εθνική, του Μοναστηριού επί πολλούς αιώνες.

Θα αποτελούσε ίσως παράλειψη αν δεν αναφερθεί ότι στον φετινό εορτασμό μεγάλως συνετέλεσε η Προσφορά των οικογενειών Αφών Π. Μουργή (ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ) κατά την οποία διευθετήθει ο δρόμος προσπέλασης προς το Μοναστήρι, επεσκευάσθησαν κτίσματα και Κυρίως προετοιμάσθει ολόκληρο το περιβάλλον (εσωτερικό και εξωτερικό) ώστε να παρουσιάζει ένα πολιτισμένο ευχάριστο τόπο και μία εξαίσια εικόνα. Ας μας επιτρέψουν να τους ευχαριστήσουμε και να τους συγχαρούμε.

Ευχόμαστε δε να διατηρήσουν αυτό οι αρμόδιοι και να τους μιμηθούν όσο πρέπει και άλλοι.

ΣΠΥΡΟΣ Ι. ΡΟΥΣΣΑΚΗΣ