Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Κανονικός πίνακας”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}
Το μελιτόκρασο γίνεται ως εξής: Η επιτυχία του εξα σφαλίζεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά την καλλιέργεια και ανάπτυξη των ζαχαρομυκήτων δια των οποίων μεταβάλλεται ο μούστος σε οινόπνευμα… Προϋπόθεση για την καλύτερη επιτυχία του μελιτόκρασου μας είναι η καλή ποιότητα σταφυλιών.
Και ώριμα πρέπει να είναι στο μάζωμά τους και ανεπτυγμένα με φυσικό τρόπο. Στον τόπο μας το καλύτερο σταφύλι είναι ο ροδίτης. ‘Άλλα σταφύλια πολύ καλά είναι τα νησιώτικα Σάμου και Πάρου και τούτο διότι το γράδο του μούστου γι’ αυτή τη δουλειά δεν πρέπει να είναι λιγότερο από 13 βαθμούς.
Οι 14 βαθμοί είναι ακόμη καλύτερα. Και τώρα προς υπολογισμό: για 50 κιλά μελιτόκρασο πρέπει να έχουμε ένα βαρελάκι 60 κιλών, και τούτο διότι θα προστεθεί και το ανάλογο μέλι, με το οποίο μέλι θα ανεβάσουμε το προϊόν στους 22 βαθμούς απαραιτήτως. Εάν ο μούστος είναι, ας υποθέσουμε, 13 βαθμούς θα τον ανεβάσουμε στους 18 με μέλι καλής ποιότητας, θυμαρίσιο κατά προτίμηση, ανθόμελο από το καλύτερο που το διαλύουμε με το μούστο μέσα στο βαρέλι.
Στο βαρέλι των 50 κιλών μούστου 13 βαθμών ρίχνουμε 5 κιλά μέλι για να ανεβάσουμε το περιεχόμενο στους 18. Όλα είναι άβραστα στη φυσική τους κατάσταση και αρχίζουμε το βράσιμο σιγά σιγά …
Κατά την δεύτερη φάση ανακατεύουμε το προϊόν κάθε 34 μέρες και το σκεπά ζουμε με ένα πανί χονδρό ή διπλή λινάτσα για να αναπνέει λίγο. Μετά από 20 ημέρες περίπου από τις αρχές οπότε οι ζαχαρομύκητες έχουν αρκετά προχωρήσει τη ζύμωση προσθέτουμε το υπόλοιπο μέλι 4 κιλά, αραιώνοντας το μέλι με το μελόκρασο του βαρελιού, και ανακατεύουμε για να πάει παντού …
Το βράσιμο θα κρατήσει αρκετό καιρό διότι γίνετε αργά λόγω της πυκνότητάς του. Θα βράζει πολύ σιγά ως πέρα τον Ιούνιο και θα καθαρίσει ακόμα πιο αργά. Το μελιτό κρασο αυτό είναι δυναμωτικό και υγιεινό στον οργανισμό και αναλόγως της πυκνότητα δεν χτυπάει διότι έχει το σποροζάκχαρον από μέλι, οπότε διευκολύ νονται τα λεπτά όργανα του οργανισμού στην λειτουργία τους.
Όποιος θέλει να το ευχαριστηθεί συνιστώ να το αραιώνει με λίγο νερό στο ποτήρι. Βέβαια δεν πίνεται όπως το κόκκινο κρασί!! Αυτό είναι για αδύνατους οργα νισμούς, άρρωστους, νηστίσιμες ημέρες, να βρέξει ένα παξιμάδι ..
Και τέλος το βαρελάκι πρέπει να είναι σε σκιερό μέρος η καλύτερα σε υπόγειο για να διευκολύνουμε την καλή ζύμωσή του.
Υ.Γ Το βαρελάκι καλό είναι να μην είναι εντελώς γεμάτο. Να είναι σκεπασμένο και ελαφρά ποματισμένο για να περνά λίγος αέρας …