ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΤΑΫΓΕΤΟ

Ταΰγετος 23 Αυγούστου 2007 (21:35) . Φωτιά άναψε τις απογευματινές ώρες στην περιοχή των αναμεταδοτών ανατολικά ( θέση δασάκι) της Αρτεμίσιας. Η φωτιά γρήγορα κατευθύνθηκε προς τις κατασκηνώσεις τις Αγίας Μαρίνας οπού εκκενώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα πυρόσβεσης.
Η φωτιά με πολλαπλές εστίες κατάφερε να περάσει σε δύσβατη περιοχή και να κατευθυνθεί προς Λαδά – Καρβέλι περιοχές που εκκενωθήκαν.
Η φωτιά συνέπεσε με το πανηγύρι της Σιδηρόπορτας που κάνει την καταστροφή ακόμα μεγαλύτερη.
Αυτή την στιγμή που γράφω δεν έχει φτάσει η φωτιά στο χωριό αλλά τα αεροπλάνα έχουν σταματήσει τις ριπές εδώ και ώρα.
update… 24 Αυγούστου πρωί… Η φωτιά λέγεται οτι ήταν από κάψιμο ξερών χόρτων. Το Βράδυ πέρασε απ’ το Καρβέλι και Λαδά και έχει φτάσει στα Περιβολάκια. Από την άλλη μεριά προχωράει προς τα πρώτα χωριά της Μάνης και προς Σταυρωτό (Πηγές).

Παρασκευή 24. Βρισκόμαστε στο χωριό. Ο αέρας φυσάει δυνατά προς Αρτεμισία. Βλέπω τους καπνούς από Λαδά μεριά. Καρβέλι και Λαδά έχουν εκκενωθεί.
Μαθαίνουμε ότι το Καρβέλι τελευταία στιγμή έχει σωθεί καθώς άλλαξε ο άνεμος. Ένα μέτωπο πάει για το μοναστήρι και ένα για Δήμιοβα που εκκενώνεται από τις δύο μοναχές.
Η κατασκήνωση της Αγίας Μαρίνας φιλοξενεί ηλικιωμένους από το ΚΑΠΗ. Πραγματοποιείτε η εκκένωση. Ένα από τα καινούργια αυτοκίνητα της νομαρχίας καίγεται.
Η Αράχοβα σώζεται όπως και το καρβέλι από ξαφνική αλλαγή του ανέμου.
Στην μάχη συμμετέχουν 60 πυροσβέστες 18 αυτοκίνητα και εναέρια μέσα.
Το βράδυ η περιοχή μεταξύ Αρτεμισίας και Αλαγονίας έχει λαμπαδιάσει. Όλη ημέρα οι εστίες που καίγανε στην περιοχή αφέθηκαν στην τύχη το&
upsilon;ς. Οι πυροσβεστική απλά τις κοιτούσε. Τώρα που άλλαξε ο άνεμος η περιοχή έχει ανάψει. Η μεγάλη απειλή έρχεται από την μεριά της Αγίας Τριάδας. Έχει φανεί από νωρίς ότι είναι αδύνατο να συγκρατηθεί το μέτωπο και θα περάσει στις Πηγές.

Οι Πηγές Εκκενώνονται Δραματικές οι στιγμές. Σώζονται για την ώρα, χάρη στην ξεχασμένη από το 98 αντιπυρική ζώνη.
Καταλαβαίνω ότι σειρά έχει η Αλαγονία.

Σάββατο 25. η Αλαγονία εκκενώνεται. Αργά το απόγευμα η αστυνομία μαζεύει τον κόσμο εκκενώνει τον χώρο. Πολλοί μένουν αποφασισμένοι να σώσουν τα σπίτια τους βλέποντας την πυροσβεστική ανίκανη να το πράξει. Εγώ επιβιβάζω την οικογένεια στο αυτοκίνητο και τραβώ για Καλαμάτα όταν οι φλόγες έχουν φτάσει στα πρώτα σπίτια. Ο μόνος ελεύθερος δρόμος είναι από τον Άγιο Γεώργιο.
Το ρεύμα έχει κοπεί από την Παρασκευή και τα σταθερά τηλέφωνα από το πρωί του Σαββάτου.

Τα κινητά δουλεύουν ακόμα. Πίσω έχουν απομείνει οι γονείς και τα αδέρφια της γυναίκας μου αποφασισμένοι να σώσουν ότι μπορούνε.
Μαθαίνουμε ότι όταν η πύρινη κόλαση έμπαινε στις Πηγές και την Αλαγονία κάποιος έκλεισε τα νερά της ύδρευσης και από τα δύο χωριά για να έχει πίεση το νερό στο σπίτι του. Κάποιος άλλος έκτρεψε το ρυάκι προς το χωράφι του για να μην καεί. Οι ημέρες της αλληλεγγύης είναι ένα μακρινό παρελθόν. Οι άχρηστοι της πυροσβεστικής και αστυνομίας, ενώ η χώρα είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αντί να συλλάβουν αυτόν τον μα___κα τον παρακαλούσαν να αφήσει την ροή προς το δίκτυο. Εν τω μεταξύ τα σπίτια καιγότανε από μία φωτιά που σβηνότανε άνετα με ένα λάστιχο.

Την Δευτέρα άνοιξε ο δρόμος. Η φωτιά απειλεί την Νέδουσα. Οι κάτοικοι παλεύουν μόνοι τ&o
micron;υς, Ανεβαίνω στο χωριό. Η Αρτεμισία μετρά τις πληγές της. Η ταβέρνα του Στρούμπου είναι σταχτι. Η Θεοτόκος γλύτωσε. Το καστανοδάσος πάει. Δύο κατοικίες κοντά στον δρόμο και η ταβέρνα Λούθαρη κάηκαν. Η φωτιά πέρασε και από την Λουσίνα.
Δέκα σπίτια στην Αλαγονία έχουν καεί. Την πλήρωσαν τα σπίτια στα ψηλά. Από τα δέντρα και τα μποστανια δεν έχει μείνει τίποτα. Δεν μπορώ να διακρίνω ούτε μία ελιά. Τέτοια καταστροφή έχει να γίνει από την εποχή του Ιμπραήμ. Ούτε μία ρίζα. Με δυσκολία ανασάνουμε με την βοήθεια μασκών.

Τα αποκαΐδια μας καίνε και στην ψυχή.