Αποφασίζει το δικαστήριο για τη λειτουργία

Το τελευταίο επεισόδιο, μέχρι νεωτέρας, της δικαστικής διαμάχης Δήμου Καλαμάτας και κατοίκων και επαγγελματιών του Ταϋγέτου παίχτηκε χθες στην κατάμεστη από πολίτες αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας. Κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα για την ανάκληση προηγούμενης απόφασης του δικαστηρίου που υποχρέωνε το Δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας να κλείσει τη χωματερή στη Μαραθόλακκα μετά το τέλος Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά των δημοτών, τις απόψεις των οποίων υποστήριξε ως μάρτυρας ο Χρ. Ζερίτης, αναφέρθηκε ότι οι 200.000 τόνοι απορριμμάτων περίπου που έχουν εναποτεθεί στη χωματερή, από την ημέρα λειτουργίας της μέχρι σήμερα, έχουν κάνει το βίο των κατοίκων αβίωτο, αφού οι καθημερινές οσμές έχουν καταργήσει κάθε κοινωνική τους εκδήλωση, ιδιαίτερα στην περιοχή του Κάτω Καρβελίου, ενώ και ο κίνδυνος ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα είναι υψηλός. Στο σημείο αυτό, ο μάρτυρας έκανε επίκληση σχετικών μελετών τόσο του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πατρών κ. Ζελελίδη όσο και του ΙΓΜΕ.
Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε, η λειτουργία της χωματερής στη Μαραθόλακκα δρα και εν είδει «ωρολογιακής βόμβας» για τον Ταΰγετο, αφού παρά τα όποια μέτρα προστασίας ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είναι ιδιαίτερα μεγάλος.  
Επίσης, ο κ. Ζερίτης υποστήριξε ότι ούτε η πρόταση που έχει προκριθεί και υποστηριζόταν μέχρι πρότινος, τουλάχιστον, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και υιοθέτησε σε απόλυτο βαθμό η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας για τη λειτουργία του δεματοποιητή στην περιοχή, μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και δρα αρνητικά στο σύνολο των κατοίκων του Δήμου Καλαμάτας. Τέλος, ο κ. Ζερίτης ανέφερε ότι σε περίπτωση  που παραστεί ανάγκη, ο δικαστικός αγώνας θα συνεχιστεί και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Από την πλευρά του Δήμου Καλαμάτας ως μάρτυρες κατέθεσαν ο δήμαρχος Παν. Νίκας και ο γραμματέας Π. Κουτσογιαννόπουλος. Όπως υποστήριξαν, για τη βραχυχρόνια αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τη λειτουργία της Μαραθόλακκας ο Δήμος παίρνει μια σειρά από μέτρα.
Από την άλλη, υποστήριξαν ότι, σε περίπτωση που αποφασιστεί το κλείσιμο της Μαραθόλακκας από το δικαστήριο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να απειληθεί η δημόσια υγεία των κατοίκων της Καλαμάτας, εν μέσω πανδημίας γρίπης, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα εναπόθεσης των απορριμμάτων της πόλης σε άλλη περιοχή. 
Επιπλέον, σημείωσαν ότι με την πρόταση από την πλευρά της Περιφέρειας για τη λειτουργία του δεματοποιητή, δίνεται- έστω και για προσωρινό διάστημα- λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου.
Παράλληλα, με τη λειτουργία του εργοστασίου καύσης, την οποία τοποθέτησαν χρονικά σε μια διετία, τόνισαν ότι λύνεται άπαξ δια παντός το θέμα σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου.  
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει απόφαση, κάτι που αναμένεται να συμβεί σε ένα μήνα περίπου.