Παιδικά Εργαστήρια Αλαγονίας Καλοκαίρι 2020

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν με το πέρας των θερινών μαθητικών διακοπών τα καλοκαιρινά κυριακάτικα εργαστήρια για παιδιά που διοργανώθηκαν φέτος στην Κοινότητα Αλαγονίας, με σκοπό να ζήσουν οι μικροί μας φίλοι αλλά και οι γονείς τους ευχάριστες και δημιουργικές  καλοκαιρινές στιγμές στον Ταΰγετο.

Τα εργαστήρια περιλάμβαναν τις ενότητες:

– «ΜΙΑ ΣΠΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ…». Πραγματοποιήθηκε κύκλος κυριακάτικων δραστηριοτήτων με κατασκευές και εξερευνήσεις στην φύση του Ταϋγέτου με θέμα τους σπόρους και την αξία τους στον πολιτισμό μας. Ο κύκλος πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία μεταξύ της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, μέλος του Δικτύου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της υπό ανάπτυξη Κοινοτικής Βιβλιοθήκης Αλαγονίας που δημιουργείται έπειτα από πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαγονίας στις εγκαταστάσεις της Κοινότητας Αλαγονίας.

– ΜΟΥΣΙΚΟΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ. Πραγματοποιήθηκε με αφορμή την πρόσκληση – συνάντηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαγονίας και της Κοινότητας Αλαγονίας με θέμα τη διοργάνωση «Πανηγυριών με μηδενικά απορρίμματα». 

– ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΥΚΛΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΑΛΑΓΟΝΙΑΣ. Πραγματοποιήθηκαν σχεδόν κάθε Κυριακή περιηγήσεις στο πρόσφατα συντηρημένο από ομάδα δημιουργικών εθελοντών, σπάνιας ομορφιάς κυκλικό μονοπάτι της Αλαγονίας. Ανάλογα τις ηλικίες των παιδιών γινόταν κάθε φορά επιλογή ενός μέρους του μεγάλου μονοπατιού που ακολουθεί την πορεία των τρεχούμενων νερών, με λίμνες, καταρράκτες και πολλά όμορφα γεφύρια και ολοκληρώνεται μέσα από τα παραδοσιακά επιμέρους μονοπάτια που συνδέουν τους οικισμούς του χωριού. Η ομάδα συντήρησης του μονοπατιού δημιουργήθηκε με την ευγενική πρόσκληση και μέριμνα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαγονίας από δημιουργικούς εθελοντές κατοίκους της Αλαγονίας.

– ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ. Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των θερινών προβολών που διοργανώθηκαν στην κεντρική πλατεία του χωριού.  Οι προβολές έγιναν με τη συνεργασία του Κέντρου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και αποσκοπούσαν στην ευαισθητοποίησή μας σε θέματα περιβάλλοντος και βιωσιμότητας του βουνού μας και απευθύνονταν σε ενήλικες. Συμπληρωματικά δημιουργήθηκε το παράλληλο παιδικό εργαστήριο προκειμένου να έχουν και τα παιδιά ποιοτικό χρόνο στην πλατεία την ώρα των προβολών.

– ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ «SWAPSHOP» της Κοινότητας Αλαγονίας. Τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους είχαν τη δυνατότητα να επισκέπτονται το «ανταλλακτικό παζάρι παναλαγονιακής αλληλεγγύης» Swapshop που απέκτησε πλέον η Κοινότητα Αλαγονίας έπειτα από πρόταση και προσφορά των κατοίκων και των επισκεπτών της Αλαγονίας. Όλα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν την αξία της επαναχρησιμοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος και τη περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία της αλληλεγγύης μέσα από την καταναλωτική και κοινωνική ευαισθητοποίηση.

Όλες οι δραστηριότητες και τα εργαστήρια της Κοινότητας Αλαγονίας πραγματοποιήθηκαν με αυστηρή τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Εντάσσονται στο πρόγραμμα «Εκπαιδευτικός Δρυμός Ταϋγέτου», που υλοποιούν χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας και την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και τελεί υπό την αιγίδα  του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου. Η συνεργασία όλων των προαναφερόμενων φορέων ήταν ευγενική προσφορά και προήλθε είτε από πρόταση των φορέων, είτε από πρόσκληση συνεργασίας από την Κοινότητα και τους δημιουργικούς εθελοντές.

Η Κοινότητα Αλαγονίας και όλοι οι φορείς που την τιμούν με τη συνεργασία τους εύχονται στους μικρούς φίλους καλή σχολική χρονιά, με υγεία και πρόοδο και ανανεώνει το ραντεβού όλων, παιδιών, γονιών και κάθε επισκέπτη στις επόμενες Φθινοπωρινές δράσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα!