Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Το κυκλικό μονοπάτι”

Ολοκληρώθηκε ο Σχεδιασμός του Εκπαιδευτικού Προγράμματος “Το κυκλικό μονοπάτι της Αλαγονίας” προκειμένου να φιλοξενούνται μαθητικές – νεανικές ομάδες στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού στο χωριό της Αλαγονίας αλλά και στα γύρω χωριά.

Το “κυκλικό μονοπάτι της αλαγονίας” είναι πρόγραμμα περιβαλλοντικής, αειφορικής, πολιτιστικής εκπαίδευσης και εκπαίδευσης αγωγής υγείας, βασισμένο στις ανάγκες του Ελληνικού Δημόσιου Σχολείου αλλά και κάθε εκπαιδευτικής – παιδαγωγικής δομής που πραγματοποιεί εκπαιδευτικές επισκέψεις.

Περιλαμβάνει μονοήμερο πρόγραμμα που περιέχει:

1. Υποδοχή Μαθητών και δραστηριότητες γνωριμίας μεταξύ ατόμων και με τον τόπο του Ταϋγέτους και της Αλαγονίας.

2. Υγιεινό, Μεσογειακό Δεκατιανό στο φυσικό περιβάλλον της Αλαγονίας ή στον πολυχώρο της κοινότητας αν οι καιρικές συνθήκες το επιβάλλουν.

3. Περιδιάβαση του “κυκλικού μονοπατιού της Αλαγονίας”, προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις δυνατότητες – δεξιότητες κάθε μαθητικής ομάδας (από Νηπιαγωγείο, ως Γ΄ Λυκείου). Στο κυκλικό μονομάτι γίνεται ξενάγηση στα φυσικά μνημεία, όπως είναι οι καταρράκτες, οι φυσικές νετροτριβές, οι λίμνες, τα μικρά ποτάμια, η χλωρίδα, η πανίδα, η γεωμορφολογία του Ταϋγέτου και άλλα. Αξιοποιούνται πλέον των δέκα ανθρωπογενών αειφορικών γεφυριών κατασκευασμένα από τους Δημιουργικούς Εθελοντές του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαγονίας.

4. Επιστροφή, ξεκούραση και μεσημεριανό γεύμα με τοπικά, παραδοσιακά, υγιεινά προϊόντα, το οποίο πραγματοποιείται στο φυσικό περιβάλλον, ή στον πολυχώρο της Κοινότητας, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες.

5. Ξενάγηση στις ειδικά διαμορφωμένες για την Εκπαίδευση Δομές της Κοινότητας Αλαγονίας και συγκεκριμένα:


– Στην Κοινοτική Βιβλιοθήκη της Αλαγονίας, όπου πραγματοποιείται μικρό βιωματικό εργαστήριο και τα παιδιά φτιάχνουν αναμνηστικά της εμπειρίας τους με φυσικά υλικά.


– Στο Κατάστημα Ανταλλαγής (Swapshop) της Κοινότητας Αλαγονίας, όπου οποιοσδήποτε μπορεί να αφήσει κάτι που δε χρειάζεται και να πάρει κάτι που χρειάζεται, κατά τη διεθνή συνήθη πρακτική επαναχρησιμοποίησης και διάσωσης από την απορριμματοποίηση των καθημερινών μας υλικών και αντικειμένων.


– Στο Μουσείο Αγροτικής Διοίκησης, όπου οι μαθητές αποκτούν μια νέα εμπειρία συνδυασμού της ομορφιάς της φυσικής ζωής και του τρόπου οργάνωσης των σύχρονων κοινωνιών μας.


– Στην αίθουσα επιμορφώσεων, όπου γίνεται μια σύντομη ενημέρωση των συνοδών παιδαγωγών και προβολή οπτικοακουστικού υλικού.

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη της Παιδαγωγικής Ομάδας στο πλαίσιο της πρώτης εκπαιδευτικής εκδρομής των Παιδικών Χωριών SOS Καλαμάτας στο πρόγραμμα, την 1η Νοεμβρίου 2020.


– Διαδικασίες ολοκλήρωσης του προγράμματος και επιστροφή της μαθητικής ομάδας, με αποχαιρετισμό της φύσης και του χωριού.

Το πρόγραμμα “το κυκλικό μονομάτι της Αλαγονίας” εστιάζει σε δύο πραγματικούς “κύκλους”:

– Το πραγματικό κυκλικό μονοπάτι που ακολουθεί τη ροή των νερών που κατεβαίνουν στον Ταΰγετο και επιστρέφει μέσα από τα μονοπάτια του οικισμού που από παλιά χρησιμοποιούν οι κάτοικοι, και χαρακτηρίζονται από την ομορφιά του πετρόχτιστου φυσικά προσαρμοσμένου στο περιβάλλον μονοπατιού.

– Την κυκλική πορεία που όλοι θέλουμε να κάνουν τα υλικά με τις μορφές “κύκλωσης” (-cycling), όπως η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση (freecycling), η “ανωκύκλωση” (upcycling) και η “κατωκύκλωση” (downcycling) και άλλες διεθνώς εφαρμοζόμενες αειφορικές πρακτικές.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ολοκληρωμένα σε κάθε του δραστηριότητα και προβλέπει προσαρμογή στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας της πανδημικής περιόδου, ώστε εφ’ όσον οι γενικές συνθήκες ασφαλούς πρόσβασης της χώρας το επιτρέπουν, να μπορούν οι μαθητές να έχουν μια μοναδική και ασφαλή εμπειρία ζωής με την υψηλή ποιότητα και την αυθεντικότητα που μπορούν να παρέχουν ο οικισμός και οι κάτοικοι της Αλαγονίας και ο μοναδικής αξίας Ταΰγετος.

Για την υλοποίηση του προγράμματος θα συνεργάζονται οι Δημιουργικοί Εθελοντές Κάτοικοι της Αλαγονίας αλλά και τα τοπικά καταστήματα και επιχειρήσεις, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλαγονίας και ο Εκπαιδευτικός Δρυμός Ταϋγέτου.

Ο Εκπαιδευτικός Δρυμός Ταϋγέτου, (http://taygetos.sch.gr) δημιουργήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, τo Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας και την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και υλοποιείται από το Εργαστήριο Βιωματικης Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.

Η Κοινότητα Αλαγονίας ευχαριστεί όλους τους εμπλεκόμενους που με υποδειγματικό τρόπο στηρίζουν τον Ταΰγετο και την κληρονομιά που αυτός περιέχει και παραμένει ανοιχτή σε κάθε ιδέα, πρόταση και προτροπή από κάθε ενδιαφερόμενο για την σύνδεση των νέων γενιών με τον πλούτο του Ταϋγέτου, που όλοι οφείλουμε να αναγνωρίζουμε και να διασώζουμε.