ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗΣ ΠΛΑΚΟΣ ΕΙΣ ΟΙΚΙΑΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΕΙΣ ΑΛΑΓΟΝΙΑ

 ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ  ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗΣ  ΠΛΑΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΤΗΝ 11η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1960 ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΑΓΟΝΙΑ

 

 

Σεβασμιότατε. Με βαθύτατη συγκίνηση και ζωηρά ικανοποίηση παρακολουθήσαμε οι κάτοικοι της κωμοπόλεως Αλαγονίας και οι Αλαγόνιοι της Καλαμάτας την σεμνή αυτή τελετή, την οποία Εσείς Σεβασμιότατε, είχατε την πρωτοβουλία να οργανώσετε και ευλογήσετε. Αισθανόμεθα βαθιά συγκίνηση, διότι σήμερα παριστάμεθα σε επίσημη τελετή, της οποίας Εσείς προεξάρχετε, εις τον χώρο αυτό, εμπρός της οικίας, εντός της οποίας προ διακοσίων πενήντα ετών είδε το φως της ημέρας και εις την οποία μεγάλωσε το ευγενέστερο τέκνο της Αλαγονίας, ο αοίδιμος Οικουμενικός Πατριάρχης Προκόπιος ο εκ Σιτσόβης  Πελοποννήσιος.

 

 

Αισθανόμεθα επίσης βαθύτατη συγκίνηση, διότι ευρισκόμεθα εις το προαύλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Σιτσόβης, νυν Αλαγονίας, εντός του οποίου ο αοίδιμος Πατριάρχης παιδί ακόμα αισθάνθηκε να δονούνται οι χορδές του θρησκευτικού του συναισθήματος και του οποίου Ναού δεν λησμόνησε μέσα στη μεγαλοσύνη του, αλλά Μητροπολίτης στη Σμύρνη προίκισε με πλούσια δωρεά, μερικά εκ των οποίων σώζονται μέχρι σήμερα και φυλάσσονται εις τον Ιερό τούτο Ναό.

 

Δοκιμάζομε ζωηρά ικανοποίηση, διότι δια πρώτη φορά, καθ’ όσον γνωρίζομε, έλαβε χώρα εις την γενέτειρά του αοιδίμονος Πατριάρχου Προκοπίου επίσημη τελετή προς απόδοση του οφειλομένου φόρου τιμής προς το ευγενέστατο τούτο τέκνο της Αλαγονίας και της Ελλάδος.

 

Είμαστε βέβαιοι ότι η ιερά σκιά του αοιδίμου Πατριάρχου Προκοπίου, ασμένως αποδεχομένη την εκδήλωση αυτή της τιμής, πλούσια θα στέλνει εκ των ουρανίων σκηνωμάτων τας ευλογίας του προς Υμάς και το έργο Υμών, Σεβασμιότατε, προς τους κατοίκους της κωμοπόλεως αυτής, οι οποίοι διακρίνονται δια το θρησκευτικό των ζήλο, και προς όλους τους καταγόμενους εκ του τέως Δήμου Αλαγονίας οι οποίοι διαμένουν εκτός Αλαγονίας. Ευγνωμονούντες βαθύτατα Υμάς Σεβασμιότατε ευχόμεθα, ο Κύριος ο Θεός Σας χαρίζει υγεία, ευτυχία και μακροημέρευση, αναδείξει δε Υμάς εις εργάτη καλών έργων και εις ευρύτερους ορίζοντες εκκλησιαστικής και κοινωνικής, αλλά και Εθνικής δραστηριότητος, δια το καλό της Εκκλησίας και του Έθνους. Μετά βαθύτατου σεβασμού.  Σας ευχαριστούμε.

 

 

Περικλής Π. Παπαβασιλόπουλος