28η Οκτωβριου 2007 στην Αλαγονία

Α) Επιμνημόσυνη ΔΕΗΣΗ ΣΤΟ ΗΡΩΟ

Β) ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Γ) ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ

Δ) Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ28oct_alagonia.jpg

1) Αιδεσιμώτατε! 2) Κύριε Πρόεδρε του Τ.Σ. Αλαγονίας 3) κ.κ. Σύμβουλοι του ΤΣ. Αλαγονίας Κυρίες και κύριοι, Αγαπητά μας παιδιά! Η μεγαλοσύνη στα έθνη, δε μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα, μετριέται, και με το αίμα. Και η Πατρίδα μας, η Ελλάδα χιλιάδες χρόνια το κάνει πράξη, όταν απειλείται η τιμή και η εδαφική της ακεραιότητα. Δεν προλάβαμε να συνέλθουμε από τους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους, πως η μεγάλη ιδέα παραλίγο νο γίνει πραγματικότητα και ξέσπασε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, που η Ελλάδα και σ’ αυτόν πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος, με αντάλλαγμα τη μικρασιατική καταστροφή. Πιστεύομε πως το κακό θα σταματούσε εκεί.

Δεν υπολογίσαμε ή δε θέλαμε, την απειλή του Μουσολίνι και το ναζισμό του Χίτλερ. Και όμως φτάσαμε στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, που αποδείχτηκε φονικότερος και καταστροφικότερος όλων των προηγούμενων. Η Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αντί να επουλώσει τις πηγές της, ρίχτηκε σε εσωτερικές περιπέτειες, που και το γόητρό της στο εξωτερικό, αλλά και ο διχασμός στο εσωτερικό, έπλητταν την αξιοπιστία της. Και φτάνουμε στο 1940. Τρομακτικά γεγονότα ετάραξαν την Ευρώπη και εμείς ησυχάζαμε.

Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940, μπορεί να βρήκε την πολεμική μηχανή της Ελλάδας απροετοίμαστη, βρήκε όμως έτοιμα να θυσιαστούν τα παιδιά της, που τα αδέλφωσε ο κοινός εχθρός και το νυν υπέρ πάντων ο Αγών. Οι Έλληνες φαντάροι, άξιοι απόγονοι των αρχαίων προγόνων, των ηρώων του 1821, των νικητών των βαλκανικών πολέμων και του Α’ παγκόσμιου, έδειξαν με τον ηρωισμό, την αυταπάρνηση, την περιφρόνηση του θανάτου, την απαράμιλλη ανδρεία, τι σημαίνει αδούλωτη Ελληνική ψυχή.

Του λαού μας τ’ άξια τα παιδιά αντιστάθηκαν στη λυσσαλέα επίθεση του πανίσχυρου ιταλικού στρατού, συνήλθαν από τον άτιμο αιφνιδιασμό, αντεπιτέθηκαν με μανία και ηρωικά πέθαιναν για τα ιερά και όσια της φυλής. Οι Έλληνες πολέμησαν ηρωικά σε στεριά και θάλασσα, κερδίζοντας τον θαυμασμό όλου του κόσμου, και των εχθρών μας ακόμη. Δε λύγισαν όταν από τα βόρεια σύνορα μας, Τα οχυρά του Ρούπελ, μας επιτέθηκαν οι Γερμανοί του Χίτλερ. Το επος της Αλβανίας που κυνηγήσαμε τους Ιταλούς, απελευθερώνοντας τη Βόρειο Ήπειρο, επαναλήφθη στα βουνά της Μακεδονίας. Η συνθηκολόγηση δεν υπεγράφη από Το Λαό μας, αλλά από τους προσκυνημέναυς. Ο ηρωικός Ελληνικός Λαός καμιά συνθηκολόγηση δεν παραδέχτηκε Δεν παράδωσε τα όπλα τα Ιερά, αλλα με την ίδια ανδρεία και ηρωισμό, πολέμησε τους κατακτητές, στα βουνά και στις πόλεις, αλλά και στη θάλασσα Η Αντίσταση των Ελλήνων κατά των κατακτητών, πληρώθηκε με πείνα, αίμα, φυλακίσεις, εκτελέσεις.

Αλλά κέρδισε το θαυμασμό της διεθνούς κοινής γνώμης, που χωρίς δισταγμό αναγνώρισαν τη σημασία της και τη συμβολή της στη νίκη των συμμάχων, εναντίον των δυνάμεων του Άξονα. Ευχόμαστε και ελπίζουμε, να επικρατεί η ειρήνη στην περιοχή μας και σ’ όλο τον κόσμο. Υπάρχουν κάποια σημάδια στον ορίζοντα που μας κάνουν να ανησυχούμε. Πρέπει ενωμένοι να επαγρυπνούμε, μην ξεχνώντας ποτέ το καθήκον που οι ήρωες του 1940 και της εθνικής μας αντίστασης μας δίδαξαν. Όπως όλοι σι Έλληνες, έτσι και οι συγχωριανοί μας, πολέμησαν γενναία, σ’ όλους τους αγώνες. τιμούμε όσους ζουν, και ευλαβικά κλίνουμε το γόνατο στη μνήμη των νεκρών, που Θα είναι αιώνιο.

Ζήτω η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Ε) ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ