Η βρύση στο «Κολάτσι»

Ακόμα μια όμορφη πέτρινη βρύση κατασκευάστηκε στην Αλαγονία στη θέση «Κολάτσι» δίπλα ακριβώς από το «δώθε ποτάμι». Είναι μια υπέροχη βρύση με νερό που βγαίνει από πηγή που υπήρχε από παλιά και που εκεί σταματούσαν οι χωριανοί, επιστρέφοντας από τα χωράφια τους, να ξεδιψάσουν, για να συνεχίσουν την υπόλοιπη δύσκολη διαδρομή, όλο ανηφόρα, μέχρι το χωριό.

Η βρύση κατασκευάστηκε σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον δίπλα από το ρέμα και κάτω από βαθύσκιωτα πλατάνια στην αρχή της ξεχωριστής διαδρομής της νέας εισόδου του χωριού που οδηγεί στην Καλαμάτα μέσω αγροκηπίου.

Τα έξοδα της κατασκευής καλύφτηκαν από το Δήμο και το Τοπικό Συμβούλιο αλλά ψυχή της βρύσης υπήρξε ο Κώστας Σπύρης (Γιωγής) ο οποίος είχε θέσει στόχο του τη βρύση και γι’ αυτό φρόντισε για τη συγκέντρωση των υλικών κουβαλώντας πέτρες με το αυτοκίνητό του και βοηθώντας τον τεχνίτη στην κατασκευή.

Τεχνίτης – καλλιτέχνης θα λέγαμε είναι ο Γιάννης Ψυχόπαιδας (της Σωτήραινας) ο οποίος τα τελευταία χρόνια δουλεύει με ξεχωριστή μαεστρία την πέτρα στο χωριό μας αλλά και στα γύρω χωριά και έχει κατασκευάσει κι άλλες βρύσες αλλά και πολλές μάντρες συμβάλλοντας έτσι στην αισθητική αναβάθμιση της περιοχής. Και μια πρόταση.

Επειδή ψυχή της βρύσης, όπως προαναφέραμε, υπήρξε ο Κώστας ο Σπύρης προτείνεται η βρύση να ονομαστεί «Η βρύση του Γιωγή».