Μετά από… 7 χρόνια το Αντάμωμα στη Μεσσηνία

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Μετά από… 7 χρόνια το Αντάμωμα στη Μεσσηνία Εφτά χρόνια να περιμένουν στην Μεσσηνία για το Αντάμωμα Πελοποννησίων. Αυτό τόνισε από τον Κακόβατο ο πρόεδρος του Συλλόγου Πελοποννήσιων Θεσσαλονίκης «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» Αναστάσιος Καλαμπόκης, κηρύσσοντας την έναρξη του 2ουΑνταμώματος Πελοποννησίωντο Σάββατο το βράδυ, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στους δημάρχους Μελιγαλά και Δωρίου, που το Αντάμωμα δεν έγινε στο Ραμοβούνι καθώς, είπε, έβγαλαν τα μαχαίρια και υπήρχε κίνδυνος επεισοδίων.

Από τα πυρά του δεν γλύτωσε ούτε ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος τον οποίο χαρακτήρισε διαιτητή που πότε έκλεινε το μάτι στον ένα και πότε στον άλλο. Ανακοίνωσε επίσης από την πλατεία Κολοκοτρώνη που έγινε η εκδήλωση, η οποία πήρε αυτό το όνομα τις τελευταίες μέρες με απόφαση του δημάρχου Ζαχάρως, ότι κάθε χρόνο το Αντάμωμα θα γίνεται και σε διαφορετικό νομό και του χρόνου στην Πάτρα μαζί με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και τους Νέους.

Από εκεί και πέρα αναφέρθηκε στις δωρεές που θα κάνει σε παραδοσιακές φορεσιές στους νέους που θα συμμετέχουν του χρόνου, στην ίδρυση από τον ίδιο βιοτεχνίας στη Ζαχάρω για την δημιουργία φορεσιών, όπως και στη δημιουργία προτομών του Κολοκοτρώνη που θα τοποθετούνται στα μέρη που θα γίνεται το Αντάμωμα και δεν υπάρχουν. Χαρακτηριστικά ο κ. Καλαμπόκης τόνισε: «Ζητάμε να μας κρίνετε επιεικώς γιατί εδώ και έξι μήνες προγραμματίζαμε το Αντάμωμα αυτό να γίνει στο Ραμοβούνι της Μεσσηνίας, εκεί που γεννήθηκε ο Γέρος του Μοριά, εκεί που έγινε το πρώτο Αντάμωμα παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας όμως, ανωτέρα βία, δύο δήμαρχοι του Μελιγαλά και του Δωρίου βγάλαν τα μαχαίρια σε ποιον ανήκει η πλατεία στο Ραμοβούνι, που ο Σύλλογος Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης έστησε τον ανδριάντα του Γέρου του Μοριά. Και βέβαια διαιτητής που έκλεινε το μάτι πότε στον ένα δήμαρχο και πότε στον άλλο ήταν ο νομάρχης Μεσσηνίας. Κατόπιν αυτού, επειδή φοβηθήκαμε επεισόδια μεταξύ των δημοτών του Δήμου Μελιγαλά και του Δήμου Δωρίου, πήραμε απόφαση στο συμβούλιο, πριν από πέντε μέρες, συγκεκριμένα την Κυριακή, και αλλάξαμε. Ετσι αντί στο Ραμοβούνι ήρθαμε στο Νομό Ηλείας που φέτος τιμάται.

Βέβαια αποφασίσαμε κάθε χρόνο το Αντάμωμα των Απανταχού Πελοποννησίων να γίνεται σε διαφορετικό νομό, άρα στην Μεσσηνία να περιμένουν μετά από εφτά χρόνια».Το 2009 θα γίνει στην Αχαΐα, στην Πάτρα, είπε, ενώ μέσα στον Σεπτέμβρη θα έχουνε την πρώτη σύσκεψη καθώς η δουλειά μπροστά είναι πολλή. Πέρυσι, τόνισε, στις 2 του Σεπτέμβρη έγινε το 1ο Αντάμωμα στο Ραμοβούνι και στις 20 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κολοκοτρώνη αξίας 190.000 ευρώ: «Ο Σύλλογος αποφάσισε να μην δεχθεί καμία χορηγία από το κράτος, νομαρχία και δήμους .Ολοι οι χορηγοί είναι ιδιώτες Πελοποννήσιοι» είπε. Γιορτάζουμε, συμπλήρωσε, «το πρώτο Αντάμωμα των Απανταχού Νέων Πελοποννησίων. Είμαστε συνδιοργανωτές με το ΣΑΕ».Ευχαρίστησε γι’ αυτό τον πρόεδρο του ΣΑΕ και όλους τους συντονιστές των Περιφερειών.Οι στόχοι του Ανταμώματος,πρόσθεσε, είναι να γνωριστούντα παιδιά του ΣΑΕ με τα παιδιάτης Πελοποννήσου αλλά και μετα παιδιά των Πελοποννησίων από άλλες χώρες.

Συνολικά θα συμμετέχουν 350 παιδιά στο επόμενο Αντάμωμα στην Πάτρα τα οποία θα φιλοξενηθούν για δέκα ημέρες, για να γνωρίσουν την Ελλάδα και την Βεργίνα και να δώσουν τον αγώνα για την Ελλάδα. Τόνισε ότι θα δωρίσουν στα παιδιά από μια φορεσιά από τις οποίες τις πρώτες 50κάνει χορηγία ο ίδιος .Αναφέρθηκε ακόμη στους πολύτεκνους που είναι μαζί σ εαυτό το Αντάμωμα, ενώ εξήγγειλε τη ίδρυση μιας βιοτεχνίας στην Ζαχάρω με δικά του χρήματα, που θα ασχολείται με παραδοσιακές φορεσιές Κολοκοτρώνη και Αμαλίας, για να δοθεί δουλειά σε κάποιες γυναίκες της Ζαχάρως, ενώ κάλεσε τους πολυτέκνους στις 7 ΣΑΕ να κάνουν χορευτικά τμήματα όπου θα τους δωρίσει από 12 φορεσιές. Κλείνοντας τόνισε: «Ηρθαμε στην Πελοπόννησο για να προσφέρουμε και κανείς δεν θα μας εμποδίσει να κάνουμε το Αντάμωμα των Απανταχού Νέων Πελοποννησίων και να δούμε τα παιδιά μας να αγκαλιάζονται .

Ζητάμε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση συνεργασία και είμαι βέβαιος ότι θα την έχουμε. Εχω αποφασίσει να μην είμαι πλούσιος στο νεκροταφείο, αυτό το αφήνω για άλλους». Υποσχέθηκε επίσης την τοποθέτηση προτομής στην πλατεία του Κακόβατου όπου έγινε η εκδήλωση κάτι το οποίο θα γίνεται κάθε χρόνο στους χώρους που θα πραγματοποιείται το Αντάμωμα και δεν υπάρχει προτομή. Επισήμανε ότι από εδώ και στο εξής ο Δήμος Ζαχάρως θα είναι τιμής ένεκεν συνδιοργανωτής σεό λα τα Ανταμώματα, όπως και ο Σύλλογος Πολυτέκνων Πάτρας. Στη συνέχεια τίμησε το ζεύγος Μιχάλη και Μερόπης Σωτηριάδη από την Θεσσαλονίκη, κουμπάρους του, που έχουν 14παιδιά, όπου στην Θεσσαλονίκη τον Οκτώβρη θα τους βαφτίσει το ένα παιδί μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους δημάρχους Θεσσαλονίκης και Ζαχάρως.

Ακόμη τίμησε τον δήμαρχο Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλο για την προσφορά του στις πυρκαγιές και τους σεισμούς, ο οποίος σημείωσε ότι η εκδήλωση είναι μια τονωτική ένεση για την περιοχή, τον νομάρχη Χαράλαμπο Καφύρα αντί του οποίου την πλακέτα παρέλαβε ο αντινομάρχης Παναγιώτης Πλατανιάς και τον εκδότη της εφημερίδας “Πατρίς” Λεωνίδα Βαρουξή. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και τους αγώνες του Κολοκοτρώνη τονίζοντας ότι όσο βαστάει η ελληνική φύτρα ο γέρος του Μοριά θα είναι ο κεντρικός ήρωας όλης της Ελλάδας, αφού έδωσε σάρκα και οστά στην εθνική συνείδηση. Χαιρετισμό ακόμη απηύθυναν και τιμήθηκαν ο Παύλος Θεοδωρακόπουλος εκπρόσωπος ΣΑΕ Αυστραλίας, η Γιαννίνα Βαλέρια Σαρής εκπρόσωπος των Νέων ΣΑΕ Αργεντινής, ο κ .Σαρανταλή από το Σύλλογο Πελοποννησίων Αργεντινής και οκ. Κωνσταντάτος αντιπρόεδρος ΣΑΕ από την Ευρώπη. Ο βουλευτής Ηλείας Γιώργος Κοντογιάννης εκ μέρους του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, ο κ. Κανελλόπουλος μέλος της οργανωτικής επιτροπής ,εκπρόσωπος του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά .Η εκδήλωση έκλεισε με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από Πολιτιστικούς Συλλόγους της Ηλείας και ζωντανή παραδοσιακή μουσική. Χαρακτηριστική ήταν η απουσία εκπροσώπων από άλλους νομούς και ειδικά από τη Μεσσηνία καθώς απ’ όσο διακρίναμε παραβρέθηκε μόνο ο πρώην βουλευτής Γιάννης Γιαννακόπουλος και η κόρη του Νάντια μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Κώστας Μπούρας__